Direct naar artikelinhoud
Regeringsvorming

CD&V en N-VA zitten federaal op de wip: ‘Compleet respectloos van Magnette’

Paul Magnette haalt zich de woede van Bart De Wever (N-VA) op de hals. Ook Hilde Crevits (CD&V) hakte al in op zijn tussentijdse nota, die te links zou zijn.Beeld Tim Dirven

Federaal informateur Paul Magnette (PS) duwt het gaspedaal in voor een paars-groene regering. Afgelopen zaterdag nodigde hij liberalen, socialisten en groenen uit voor een geheim overleg. CD&V en N-VA voelen zich bekocht.

“Compleet respectloos.” Bij CD&V zijn ze niet te spreken over de discrete ontmoeting die federaal informateur en PS-voorzitter Paul Magnette afgelopen zaterdag organiseerde tussen liberalen, socialisten en groenen. CD&V en N-VA waren daar niet op uitgenodigd. Dat maakten De Tijd en Het Laatste Nieuws bekend en wordt bevestigd aan onze redactie.

Officieel praat Magnette met tien partijen, waaronder CD&V en N-VA. Zowel een paars-gele als een paars-groene coalitie behoren tot de opties. “Maar net op het moment dat hij op zoek moet gaan naar een breed draagvlak tussen verschillende partijen, gaat hij met een klein clubje apart zitten”, zegt Sammy Mahdi, kandidaat-voorzitter bij CD&V. “Om dan straks aan ons te zeggen: ‘zet nu maar gewoon je krabbel onder onze tekst’. Dat is niet fatsoenlijk.”

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de werkwijze van de PS-voorzitter. “Magnette heeft zichzelf bevorderd tot formateur, en de paars-groene partijen zijn hem daarin gevolgd”, stelt hij vast. Vooral van Open Vld, dat samen met N-VA en CD&V in de Vlaamse regering zit, vindt hij dat verrassend. “Ik heb al twee weken niets meer van hen vernomen, en dan hoor ik dat ze achter mijn rug met Magnette gaan praten. Ik voel me bekocht.” 

Miljarden euro’s

In de Wetstraat wordt al lang gefluisterd dat N-VA aanstuurt op een oppositiekuur. Als dat klopt, zou dit goed nieuws zijn voor de partij. Maar De Wever spreekt dat formeel tegen. “Ik loop niet weg van de tafel. Meer zelfs: als men mij morgen vraagt om zelf initiatief te nemen, dan zal ik zeker niet weigeren.” Al is het maar om de “barslechte” voorstellen van Magnette, die volgens De Wever miljarden euro’s zouden kosten en de economie zwaar onder druk zouden zetten, bij te sturen.

Bart De Wever (N-VA): “Ik voel me bekocht.”Beeld Photo News

Net vandaag pleitte federaal CD&V-onderhandelaar Koen Geens ervoor om paars-geel - met PS én N-VA - nog een kans te geven. Anders zou N-VA in een slachtofferrol kunnen kruipen en de komende jaren vanuit de oppositie op de regering inbeuken, samen met Vlaams Belang. “Dit gaat om de bestuurbaarheid van het land”, waarschuwde hij op RTL. “Als we dit fout aanpakken, dan riskeren we in 2024 een meerderheid te hebben van Vlaams-nationalisten.”

Een dag eerder hakte Vlaams boegbeeld Hilde Crevits (CD&V) ook al stevig in op de tussentijdse nota van Magnette, die vorige week uitlekte. Die nota bevatte voornamelijk linkse plannen, terwijl de Vlaamse kiezer overwegend rechts heeft gestemd. “Voor ons is het onmogelijk om mee te werken aan een project dat de hervormingen van de vorige regering, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, terugdraait”, zei ze in Het Belang van Limburg.

Premierschap

Of CD&V zijn hand heeft overspeeld door zo fel van leer te trekken tegen paars-groen? “Ik denk van niet. Egbert Lachaert (Open Vld) heeft zelfs gezegd dat Ecolo zijn partijprogramma ritueel moest verbranden”, reageert Mahdi. 

De hamvraag is nu hoe Open Vld zal reageren. Als ze meestappen in dit verhaal, wenkt voor Gwendolyn Rutten of Alexander De Croo het premierschap. Maar kunnen de Vlaamse liberalen het zich permitteren om hun Vlaamse partners te lossen? Een paars-groene regering zou maar één Vlaming op de drie vertegenwoordigen, en 76 zetels op de 150. Bovendien ligt een samenwerking met groenen en socialisten nog steeds gevoelig bij de rechterflank van de partij.

“Ach, het is normaal dat er in een informatieronde zaken worden uitgetest”, valt te horen in liberale kring. Het feit dat Rutten en De Croo zaterdag opdaagden voor de paars-groene ontmoeting, wil nog niet zeggen dat de zaak beklonken is. Dat de partij gewrongen zit met de situatie, blijkt onder meer uit het feit dat Kamerlid Christan Leysen gisteren door het hoofdkwartier werd teruggefloten toen hij alsnog aandrong op een samenwerking tussen PS en N-VA. Een voorbarige uitspraak, klonk het.