Koen Geens (CD&V) hard voor paars-groene gesprekken: "Het is mij een raadsel hoe Open VLD zich hierin kan vinden"

Voor CD&V-minister en federaal onderhandelaar Koen Geens is het onbegrijpelijk dat Open VLD mee onderhandelt over een mogelijke paars-groene regering, dus een regering met liberale, socialistische en groene partijen. Zij spraken eergisteren in het geheim met informateur Magnette, zonder N-VA en ook CD&V. Geens zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat N-VA nu het initiatief moet krijgen. "Hoe is het mogelijk dat je Bart De Wever niet de kans geeft om te bewijzen dat hij niet wil?"

Een felle Koen Geens in "De ochtend" over de federale onderhandelingen. De CD&V-minister is de onderhandelaar voor zijn partij. En hij kan het nieuws van gisteren, dat de paars-groene partijen (liberalen, socialisten en groenen) aan beide zijden van de taalgrens zaterdag discreet gesprekken hebben gevoerd, geenszins smaken.

"Het probleem van paars-groen is: die formule heeft wel 76 zetels, maar heeft 400.000 stemmen tekort om een meerderheid te hebben. Zij vertegenwoordigen dus 400.000 stemmen minder dan de oppositie."

Hij haalt met name uit naar Open VLD. "De houding van Open VLD is een enigma: ik begrijp niet wat ze aan het doen zijn. Het is een raadsel hoe je je als liberale partij die in de Vlaamse regering zit, die toch op budgettaire orthodoxie gesteld is, daarin kunt vinden." 

Staatshervorming

Geens verwijst daarmee naar de nota van federaal informateur Paul Magnette (PS), die volgens hem ernstige tekortkomingen bevat. Zo vindt hij dat de volgende regering de maatregelen van de vorige moet respecteren. "Onder meer het pensioenregime en de loonmatigingswet kunnen niet ter discussie staan."

Als je het budget op de korte en de lange termijn in orde wilt krijgen, moet je ook denken aan een staatshervorming

Koen Geens (CD&V)

Bovendien ziet hij helemaal niets terug over de begroting en de belastingen. "En als je dat op de korte en de lange termijn in orde wilt krijgen, moet je ook denken aan een staatshervorming." Op korte termijn zou dat een aantal discussies tussen de gemeenschappen kunnen oplossen, zegt hij. "En op de lange termijn moeten we er zo voor zorgen dat het wat goedkoper wordt om dit land te runnen. Men moet dat willen doen, anders gaan de N-VA en het Vlaams Belang een heel leuke tijd tegemoet.

Dat een van de vorige nota's van Magnette sprak over "een voorloper zijn in ethische kwesties" maakt Geens en zijn partij ook helemaal niet blij. "Wij gaan niet Verhofstadt-I herhalen, dat kunt u toch niet van christendemocraten verwachten?"

Oppositie

"Als men ons wil, zonder N-VA erbij, zal men toch uit een ander vaatje moeten tappen", klinkt het duidelijk. "Ik weet niet wat er gisteren gebeurd is. Ik weet ook niet waar dat toe moet leiden. Ik vind het alleen jammer dat men zo bruggen verbrandt."

Of Open VLD misschien hoopt op het premierschap voor Gwendolyn Rutten? Geens zegt het niet te weten: "Ik kan alleen zeggen dat onze partij altijd het premierschap, de verantwoordelijkheid, heeft opgenomen, als we de grootste waren. Het is niet misplaatst om dat nu van andere partijen te vragen. In ons vindt men altijd een partner als het ernstig gaat. Als dat niet zo is, zullen wij beter zijn in oppositie voeren dan men denkt."

In ons vindt men altijd een partner als het ernstig gaat. Als dat niet zo is, zullen wij beter zijn in oppositie voeren dan men denkt

Koen Geens (CD&V)

Hij wordt daarin, ook in "De ochtend", bijgetreden door N-VA-onderhandelaar Lorin Parys. "Volgens mijn persoonlijke inschatting mag de laatste liberaal het licht uitdoen als Gwendolyn Rutten effectief in de Zestien gaat zitten. De nota van Paul Magnette zet de kraan open voor migratie, voor extra overheidsuitgaven, en draait ze dicht als het gaat om competitiviteitsmaatregelen en saneringen." De facturen zullen volgens hem uiteindelijk voor de Vlamingen zijn.

"Laat De Wever zich bewijzen"

Koen Geens blijft zich daarom ook uitspreken voor een federale regering mét N-VA en PS. Met name het feit dat N-VA zonder veel overleg overboord wordt gegooid, stoort Geens. "Hoe is het mogelijk dat je Bart De Wever niet de kans geeft om te bewijzen dat hij niet wil, als je denkt dat hij niet wil?"

Geens vindt het een belangrijk signaal dat De Wever publiek heeft gezegd 'ik wil het wel alleen doen als men het mij vraagt'. "Dan kan je toch niet zeggen dat hij niet bereid lijkt of oprecht is?"

Herbeluister hier het hele interview met Koen Geens in "De ochtend" op Radio 1:

Lorin Parys is het er helemaal mee eens. "Bart De Wever heeft gisteren heel duidelijk gezegd dat hij initiatief wil om te kijken wat mogelijk is. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat we een regering op de been brengen waarin de Vlamingen wél een meerderheid hebben en die een programma van saneringen en verderzetting van de hervormingen van die Zweedse regering op tafel legt."

Als Open VLD verder zou gaan met paars-groen, levert dat misschien ook problemen op voor de Vlaamse regering met N-VA, Open VLD en CD&V, denkt hij. "Zelfs een blinde kan zien dat mevrouw Rutten de Zweedse entente, die geboren is tijdens de Vlaamse onderhandelingen, hiermee schaadt." Maar, zo benadrukt hij, "er is ook nog zoiets als een Vlaams regeerakkoord, dat is de Bijbel, waar iedereen zich aan moet houden".

Herbeluister hier het gesprek met Lorin Parys in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen