Met een rookmelder kan je je makkelijk beschermen tegen de gevaren van een brand. Zeker ’s nachts.
Volledig scherm
Met een rookmelder kan je je makkelijk beschermen tegen de gevaren van een brand. Zeker ’s nachts. © Getty Images/iStockphoto

Rookmelders kunnen levens redden bij woningbranden, maar waar installeer je ze?

LiviosVanaf 1 januari 2020 is een rookmelder verplicht in elke Vlaamse woning. Een goede zaak aangezien het aantal woningbranden in ons land sinds 2015 sterk is toegenomen. Maar hoe werkt zo’n rookmelder en waar plaats je die best? Bouwsite Livios helpt je op weg.

38 reacties

  • Francois Sals

    4 jaar geleden
    Ronald Van Ee >>> gelijk heb je Ronald , Co melder heb ik ook en 5 rookmelders .... ik heb er ook verschillende hangen behalve in de garage de kelder waar cv ketel staat en in de badkamers maar daar heb ik wel hitte melders in de plaats hangen en ook heb ik Co2 melders geplaatst nu ga ik ook nog een aantal brandblussers op bepaalde plaatsen ophangen ! het leven van mijn kleinkinderen die regelmatig blijven slapen is mij te veel waard !
  • Ronald Van Ee

    4 jaar geleden
    ik heb er ook verschillende hangen behalve in de garage de kelder waar cv ketel staat en in de badkamers maar daar heb ik wel hitte melders in de plaats hangen en ook heb ik Co2 melders geplaatst nu ga ik ook nog een aantal brandblussers op bepaalde plaatsen ophangen ! het leven van mijn kleinkinderen die regelmatig blijven slapen is mij te veel waard !
  • Francois Sals

    4 jaar geleden
    Geert Landsman ....inderdaad we zullen geen korting krijgen van de brandverzekering , maar ik denk ..als de verzekeringen kunnen bewijzen dat je geen detectoren hebt , dat ze geen cent zullen uitbetalen bij brand !!
  • Geert Landsman

    4 jaar geleden
    Maar we krijgen geen korting van de brandverzekering, hie goed is dat weer geregeld.
  • Francois Sals

    4 jaar geleden
    Noël Claes ...ben het helemaal niet eens met je opmerking dat rookmelders geldklopperij is .....het kost natuurlijk geld , tussen de 10 en 30 euro naargelang het batterij type ,MAAR het kan je leven redden .Ik heb zo'n 40 jaar geleden ,10 jaar gewerkt bij een firma die detectoren en de brand meld centrales maakte ! dus ik spreek uit ervaring .