Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Herlees - Open Vld bekent nog geen kleur: ‘We bepalen als partij zelf wat we goed vinden’

Archiefbeeld. Alexander De Croo en Gwendolyn Rutten.Beeld Photo News

Nadat informateur Paul Magnette (PS) de paars-groene partijen afgelopen weekend bij elkaar riep, zonder CD&V en N-VA, waren vandaag alle ogen gericht op de liberalen van Open Vld. Stappen die in het paars-groene verhaal van Magnette? Herlees hieronder alle ontwikkelingen van deze voormiddag.

Video wordt geladen...

Live

  1. Einde liveblog

    Bij dezen sluiten we de formatieblog af. Hieronder kan u de ontwikkelingen van vandaag herlezen. 

    Lees ook onze analyse: 
    Paars-groen of paars-geel? Liberalen bekennen nog geen kleur.

  2. 'Rutten en De Croo genieten volledige steun'

    Het partijbestuur van Open Vld zit erop. Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne verlaten het partijbureau als eersten, zonder commentaar.

    "Het mandaat van informateur Paul Magnette loopt tot 9 december. De hoofdonderhandelaars van Open Vld Gwendolyn Rutten en Alexander De Croo genieten de volledige steun van het unanieme partijbestuur", stuurde de partij na afloop de wereld in. "Voor ons primeert de liberale inhoud. Daar zal het van afhangen en daarvoor werken we samen met de liberale familie Open Vld-MR."

    "Wij zijn een liberale partij en we werken binnen de liberale familie", klinkt het verder. "We doen steeds correct aan politiek, ook met partijen die er aan andere mening op na houden. De boodschap is duidelijk: wij zullen als partij zelf wel bepalen wat we goed vinden en wat niet. En wat onze houding is tegenover een mogelijke regeringsvorming."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Zo riposteert Open Vld de eerdere uithalen van CD&V en N-VA. "Wij laten onze lijn niet bepalen door de drama queens van andere partijen", liet Christian Leysen optekenen. Alexander De Croo verklaarde dat Open Vld zelf haar keuzes zal maken, op basis van wat inhoudelijk kan. "De keuze is nog niet gemaakt."

    Alexander De Croo.Beeld Photo News
  3. Marcourt: 'Nieuwe CD&V-voorzitter zal het makkelijker maken'

    Ook PS-onderhandelaar Jean-Claude Marcourt zegt dat CD&V nog altijd welkom is aan tafel: "Paul Magnette en Koen Geens spreken elkaar bijna dagelijks. Maar het is duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden. CD&V heeft vandaag nog geen nieuwe voorzitter. Als ze die hebben, zal het ongetwijfeld gemakkelijker zijn om bruggen te bouwen." Een duo Magnette-De Wever in de volgende informatieronde stuit op een lauwe reactie bij Marcourt: "Dit is helemaal geen idee waar we vandaag mee bezig zijn."

    Jean-Claude Marcourt.Beeld BELGA
  4. PS: 'Blijft CD&V gijzelaar van N-VA?'

    Kamerfractieleider Ahmed Laaouej (PS)verbaast zich tegenover de RTBF over de kritiek van de CD&V op de meeting van de paarsgroene partijen, waarop de christendemocraten niet uitgenodigd waren: "En dat voor een partij die zegt constructief te zijn. De deur voor hen blijft geopend, het is aan hen om te zien of ze zich kunnen vinden in een toekomstproject voor België zonder confederalisme of separatisme."

    "De N-VA  oefent druk uit op de andere Nederlandstalige partijen en zet ze weg als slechte Vlamingen", zegt Laaouej nog. "We zullen zien of CD&V onder die druk uit geraakt en niet langer de gijzelaar van N-VA is."

  5. Lachaert (Open Vld): 'Vorige nota was imbuvable'

    "De vorige nota van de informateur was voor ons imbuvable. We gaan nu luisteren of er een andere startbasis op tafel ligt". Dat verklaarde Kamerfractieleider Egbert Lachaert vanochtend voor aanvang van het partijbureau van Open Vld. Daar werden geen ronkende verklaringen afgelegd richting deze of gene coalitie.

    Vicepremier Alexander De Croo wilde niet te veel betekenis hechten aan de paars-groene vergadering van zaterdag. "Als men ons uitnodigt voor een gesprek, dan gaan we altijd om te luisteren. Wij zijn beleefde mensen", luidde het. En als N-VA of CD&V de liberalen uitnodigen, "dan zullen we ook gaan luisteren". De Gentse burgemeester Mathias De Clercq benadrukte dat Open Vld haar lijn zelf wel zal bepalen. "Het beleid van deze partij wordt niet bepaald door drama queens", stelde Kamerlid Christian Leysen.

    Opvallend was dat Kamerfractieleider Lachaert en Kamerlid Vincent Van Quickenborne gezamenlijk toekwamen aan de Melsensstraat. Lachaert herinnerde aan de vergadering die vorige donderdag binnen de fractie plaatsvond. "De conclusie toen was dat de nota die toen op tafel lag 'imbuvable' was en geen startpunt kon zijn voor onderhandelingen", zei Lachaert. "We gaan nu luisteren of er iets veranderd is en of er een andere startbasis op tafel ligt".

    Van Quickenborne en Lachaert waren eerder voorstander van een paarsgele formule. Van Quickenborne legde geen verklaringen af, maar sloot zich aan bij Lachaert. "Hij spreekt namens de Kamerfractie", luidde het.

    Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open Vld).Beeld Photo News
  6. De Wever: 'Vertrouwensbreuk met Open Vld'

    Tussen de top van N-VA en Open Vld is, na de vergadering van de paarsgroene partijen afgelopen zaterdag, een vertrouwensbreuk ontstaan. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever vanochtend gezegd bij de start van het partijbureau. "We hebben nu al twee weken niets meer gehoord van de Open Vld-top." De Wever kan er niet bij dat de Vlaamse liberalen de logica van de Vlaamse regering nu niet zullen doortrekken in de federale regering.

    De afgelopen twee weken heeft De Wever dus niets meer gehoord van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, maar ook De Wever zelf heeft de afgelopen twee weken geen contact gezocht met Rutten. "Maar zij die boodschappen kunnen ontvangen, hebben die ontvangen", aldus De Wever. "Onze houding is bekend."

    Het valt De Wever verder ook op dat van zodra Rutten, volgens de kranten, het premierschap beloofd zou zijn, hij niets meer van haar gehoord heeft. "Als ik naar de kalender kijk, dan zijn er enkele zaken die de afgelopen veertien dagen samenvallen."

    Vraagt De Wever nu een mandaat aan de koning om aan te tonen dat zijn partij wel wil onderhandelen? "Je kan niets vragen aan de koning. Ik heb alleen gezegd aan zij die zeggen dat wij niet willen onderhandelen, dat dat niet juist is. Ik wil wel een poging doen."

    Vlaams minister-president Jan Jambon zei bij zijn aankomst dat er geen sprake is van "een majeur probleem" binnen de Vlaamse regering. "De Vlaamse regering is de Vlaamse, de federale is de federale." 

  7. Christian Leysen (Open Vld): 'Inhoud, inhoud, inhoud'

    Open Vld beraadt zich op dit moment over de vraag of de partij verder mee gaat in de paars-groene piste van informateur Paul Magnette. “Drie dingen zijn van belang", zei Open Vld'er Christian Leysen bij het begin van het liberale partijbureau: "Inhoud, inhoud, inhoud."


    Open Vld'er Christian Leysen.Beeld BELGA
  8. Partijbureaus van start

    Verschillende partijbureaus zijn ondertussen van start gegaan. Onder andere bij N-VA is de persbelangstelling groot.


    Twitter bericht wordt geladen...

  9. Liberalen bij elkaar om 10.30 uur

    Zoals elke maandagvoormiddag zitten de verschillende partijbureaus samen. Vooral bij Open Vld wordt het uitkijken naar de stemming: stappen de liberalen mee in het paars-groene verhaal van informateur Magnette of willen ze paars-geel toch nog een kans geven? De partij zit samen vanaf 10.30 uur.

    N-VA en sp.a verzamelen om 10 uur, CD&V ook om 10.30 uur. Groen zit sinds 9 uur samen.

  10. Geens: 'Regering heeft bij paars-groen 400.000 stemmen minder dan oppositie'

    Een opvallend argument dat CD&V-vicepremier Koen Geens vanmorgen bovenhaalde om aan te tonen dat een paars-groene regering weinig legitimiteit heeft: socialisten, liberalen en groenen hebben in de Kamer weliswaar een nipte meerderheid van 76 zetels op 150, in stemmenaantal hebben ze er 400.000 minder dan de verenigde oppositie.

    Dat klopt ook: de zes partijen in een eventuele paars-groene coalitie haalden op 26 mei samen net iets meer dan 3 miljoen stemmen. De oppositie haalde er net geen 3,5 miljoen. Stapt bijvoorbeeld cdH uiteindelijk toch mee in de regering, dan pas hebben de regeringspartijen zowel meer stemmen achter zich als meer zetels. Met de vijf zetels van die partij erbij zit de coalitie dan ook in de Kamer bovendien iets comfortabeler (81 zetels op 150).

    Koen Geens.Beeld Photo News
  11. Els Ampe: 'Geen bijkomende lasten'

    Vlaams parlementslid Els Ampe is een van de weinige Open Vld-leden die vanochtend wil communiceren. Zij waarschuwt dat er geen bijkomende belastingen mogen komen, welke coalitie het ook haalt. "Mijn partij is altijd bereid te discussiëren. De zet van Magnette is een openingszet, maar het is aan de liberalen om te zorgen dat er niet wordt gewerkt aan een nota die voor bijkomende belastingen zorgt."


    Els Ampe (Open Vld).Beeld BELGA
  12. Wat gebeurde er afgelopen weekend?

    Gisteren lekte uit dat informateur en PS-voorzitter Paul Magnette zaterdag een ontmoeting heeft belegd tussen de paars-groene partijen PS. sp.a, Open Vld, MR, Groen en Ecolo. Zo'n coalitie zou een nipte meerderheid van 76 zetels op de 150 zetels hebben. 

    CD&V en N-VA waren niet uitgenodigd voor het gesprek. N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de ontmoeting. “Magnette heeft zichzelf bevorderd tot formateur en de paars-groene partijen zijn hem daarin gevolgd”, klonk het. “Compleet respectloos”, reageerde ook CD&V.

  13. Carl Devos: 'Hoogmis van antipolitiek'

    "De formatie lijkt, 190 dagen na de verkiezingen, terug naar af", schrijft politicoloog Carl Devos in zijn wekelijkse column. "Al probeert Magnette via een geheim paars-groen overleg – een motie van wantrouwen tegen N-VA en CD&V - er weer leven in te blazen. De maskers vallen af: informateur Magnette speelt formateur." 

    De politicoloog heeft het over een foertformatie: "Het gaat er nog steeds vooral om pogingen te doen struikelen, niet om een meerderheid op de been te krijgen. Dit fiasco is een hoogmis van antipolitiek, ondanks verzachtende omstandigheden."

  14. Lorin Parys (N-VA): ‘Geen communicatie meer met Open Vld’

    Ook N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys reageert scherp op het uitlekken van het paars-groene gesprek. "Er is geen communicatie meer met Open Vld. Wij hebben het ook maar moeten vernemen via de nieuwssites. Maar het is duidelijk dat Gwendolyn Rutten haar eigen persoonlijke ambities om premier te worden voorkeur geeft op de belangen van de Vlamingen", zegt hij in De ochtend op Radio 1.

    De nota die informateur Magnette heeft opgesteld, werd door een aantal liberalen nochtans afgeschoten, merkt Parys op. "Als Rutten hiermee toch naar de Zestien gaat, mag de laatste liberaal het licht uitdoen in de Melsensstraat (Open Vld-hoofdkwartier, red.). Ik hoop dat de hele Open Vld terug bij haar verstand komt."

    Net als CD&V-vicepremier Koen Geens roept Parys op Bart De Wever alsnog een rol te geven.

    "Zelfs een blinde kan zien dat mevrouw Rutten de Zweedse entente die geboren is bij de Vlaamse onderhandelingen, hiermee schaadt. Maar er is wel een regeerakkoord, het is nog niet zo ver."

  15. ‘Begrijp niet hoe liberalen zich hierin kunnen vinden’

    CD&V-vicepremier Koen Geens, die voor zijn partij aan de onderhandelingen deelneemt, tilt vanmorgen op Radio 1 bijzonder zwaar aan de gesprekken van afgelopen weekend waar zijn partij, net als N-VA, niet bij betrokken was.

    Geens begrijpt naar eigen zeggen niet “hoe de liberalen zich hier in kunnen vinden”. Hij ziet vier punten in de nota van informateur Paul Magnette waar alvast CD&V niet mee akkoord kan gaan:

    - Er is geen budgettair kader

    - Er zijn geen garanties dat de realisaties van de vorige regering worden behouden

    - Er is geen aandacht voor de ethische bekommernissen van CD&V

    - En, opvallend, ook het uitzicht op een staatshervorming is voor CD&V nu belangrijk, zodat het op termijn 'goedkoper wordt om dit land te runnen'

    "In ons vindt men altijd een partner als het ernstig gaat", aldus Geens. "En als het niet ernstig gaat, zullen wij beter oppositie voeren dan men denkt."

    De CD&V-vicepremier gaf ook N-VA-voorzitter Bart De Wever rugdekking. Die verklaarde gisteren dat hij gerust een initiatief wil nemen. "Ik begrijp niet waarom men Bart De Wever nog niet de kans heeft gegeven. De Wever wou samen met Magnette informateur worden, maar dat wou die niet", aldus Geens. "Voor ons kan paars-groen enkel als de N-VA uitdrukkelijk niet wil. Het probleem van paars-groen is dat ze 400.000 stemmen minder vertegenwoordigt dan de oppositie. Men speelt met vuur."

    Lees ook: 

    CD&V en N-VA zitten federaal op de wip: ‘Compleet respectloos van Magnette