Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Open Vld bekent nog geen kleur: ‘We bepalen als partij zelf wat we goed vinden’

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld Wouter Van Vooren

Na een ontmoeting tussen de partijen van een mogelijke paars-groene regering ligt de bal in het kamp van Open Vld. Maar de liberalen geven geen krimp, en willen alle mogelijke coalities beoordelen ‘op de inhoud’.

Open Vld heeft de bocht naar paars-groen (nog) niet ingezet. Met die boodschap kwam federaal minister Alexander De Croo naar buiten na afloop van het partijbestuur van Open Vld. Alle ogen waren op de liberalen gericht nadat uitlekte dat informateur Paul Magnette afgelopen weekend PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo en Groen in alle stilte rond de tafel had gebracht. Die partijen zouden samen een paars-groene regering kunnen vormen. Zo ontstond de perceptie dat Open Vld klaar was om N-VA te lossen in de federale formatie.

“De hoofdonderhandelaars van Open Vld, Gwendolyn Rutten en Alexander De Croo, genieten de volledige steun van het unanieme partijbestuur”, klinkt het in een officiële mededeling na het partijbureau. De liberalen herhalen daarin dat ‘de inhoud primeert’. Lees: Open Vld kiest nog niet voluit voor paars-groen (met liberalen, groenen en socialisten) of paars-geel (met N-VA en PS als grootste partijen in de regering).

Bij N-VA staan de zenuwen strak gespannen. Het idee leefde dat de informatieopdracht van Magnette zou aantonen dat de paars-groene piste op dit moment niet kan werken, waarna paars-geel vanzelf uit de bus zou komen als alternatief. Maar na afgelopen weekend is de logica plots omgekeerd. De Wever is nu zelf vragende partij om op het voorplan te komen, om te testen of paars-geel levensvatbaar is.

Paars-groen heeft een meerderheid in de Kamer – de krapst mogelijke meerderheid, met slechts één zetel op overschot. Aan Vlaamse kant is een meerderheid evenwel ver zoek: sp.a, Open Vld en Groen vertegenwoordigen slechts een derde van de Nederlandstalige Kamerleden. Daardoor is zo’n regering allerminst evident. Al zeker niet als vanuit de oppositie N-VA in je nek staat te hijgen. De Vlaams-nationalisten zijn tot nader order nog steeds de grootste partij van het land.

Gwendolyn Rutten.Beeld Tim Dirven

Met CD&V erbij zou paars-groen een stuk stabieler zijn. Maar de christendemocraten zien het anders. Federaal onderhandelaar Koen Geens (CD&V) wil paars-groen pas een kans geven als paars-geel dood en begraven is. N-VA-voorzitter Bart De Wever moet daarom eerst het veld worden ingestuurd, zei Geens op Radio 1.

De druk lag daardoor op Open Vld. Ook de liberalen hamerden er al maanden op dat N-VA kleur moest bekennen. Pas dan zou een doorbraak in de formatie mogelijk zijn. Dat is precies wat N-VA nu heeft gedaan: kleur bekennen. De Wever wil het initiatief krijgen om definitief klare wijn te schenken over een paars-gele regering met N-VA en PS. De kans op mislukking zou groot zijn, want een constructie met zowel N-VA als PS wordt aartsmoeilijk, zo niet onmogelijk. Hun programma’s liggen mijlenver uit elkaar. Wellicht te ver om elkaar in het midden te vinden.

Faalt De Wever, dan wordt het niet alleen voor Open Vld, maar ook voor CD&V een stuk makkelijker om zich los te koppelen van N-VA. En dan ligt de weg open voor paars-groen als enig overblijvend alternatief. Intussen willen de liberalen niet degene zijn die N-VA voortijdig uit de formatie duwen. “Ofwel komt Magnette met een betere informateursnota, ofwel stuurt de koning De Wever het veld in”, klinkt het bij een kopstuk van de partij.