Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

21 procent van de Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn: vanwaar toch die twijfel?

Er komt een crisisplan om twijfels over vaccinatie in Vlaanderen in te dijken, want die zijn er blijkbaar meer dan vroeger. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Is die bezorgdheid terecht? Wij vroegen het aan Pierre Van Damme, professor vaccinologie aan de Universiteit Antwerpen. 

8 reacties

  • Gert De Vries

    4 jaar geleden
    "Vaccins zijn kleine hoeveelheden dode of geïnactiveerde virusdeeltjes". 't Is weer simpelton... Bij de DNA-vaccins wordt geen afgezwakt of gedood infectieus materiaal gebruikt maar wordt het vaccin verkregen door kloneren van een of meerdere genen van pathogene micro-organismen die coderen voor eiwitten die een immuunrespons opwekken in een bacterieplasmide dat met behulp van recombinant-DNA-technieken werd aangepast. Veilig ? Zie bijsluiter
  • Jan De Korte

    4 jaar geleden
    mazelen, dyfterie, etc.... OK. Maar griep? Neen.
  • Paul van de velde

    4 jaar geleden
    @Beste Philippe, nooit een griepje gehad zou ik zeggen, je ligt 8-9 dagen in je bed met hoge koorts, barst van de hoofdpijn en krijgt geen eten binnen. Wat jij bedoeld is een gewone verkoudheid met wat keelpijn en gesnotter. Van griep kan je inderdaad sterven, zeker als je wat ouder wordt, dus een inenting is niet schadelijk, maar kan je leven redden.
  • RENE LENAERTS

    4 jaar geleden
    De school is de juiste plaats om jonge mensen te leren wat vaccineren is. Maar de "boekskens" brengen via sensatieberichten en pseudo-medische nieuwsjes allerlei bijgeloof bij simpele mensen.
  • Roger Van Poucke

    4 jaar geleden
    Als je nog geen griep gehad hebt moet je je niet laten inspuiten met god weet wat. Er is ook geen duidelijke ingredientenlijst die aantoont dat er effectief geen gevaarlijke stoffen inziiten. Er zit kwik in en dat is meer dan genoeg om te zeggen dat het extreem slecht voor de gezondheid is. Ten tweede zijn het de dokters zelf die zich niet laten inspuiten en er negatief over zijn. Enkel als ze gedwongen worden stappen ze erin mee. Dus neen, ik doe het ook niet.