Direct naar artikelinhoud
InterviewFien Germijns

Medepresentator Fien Germijns over De Warmste Week: ‘Ik kan nog niet half inschatten wat er allemaal op me afkomt’

Fien Germijns is een van de drie presentatoren van De Warmste Week 2019.Beeld Studio Brussel

Naast ervaren rot Eva De Roo verwelkomt De Warmste Week straks twee frisse StuBru-gezichten:  Joris Brys en Fien Germijns mogen in Kortrijk een week lang verzoekplaatjes draaien en traantjes bedwingen. ‘Als jobstudent maakte ik al dag en nacht aantekeningen’, zegt Germijns (24).

Gevraagd worden voor De Warmste Week, voor een radiopresentatrice lijkt dat het equivalent van een klein kind dat naar de chocoladefabriek mag. Was je stiekem aan het hopen dat die vraag zou komen?

“Natuurlijk hoop je erop dat die vraag ooit komt, maar je kan nooit voorspellen wanneer dat precies zal zijn. Toen ze het een tijdje terug voorstelden, heb ik toch eerst eens moeten vragen of ze wel helemaal zeker waren. Toen dat effectief zo bleek te zijn, ben ik plots mijn glimlach heel hard beginnen te onderdrukken. Ik was zo ongelofelijk blij, maar ik wilde laten uitschijnen dat ik er heel erg cool bij bleef. (lacht) Diep vanbinnen was dat vlammetje bij wijze van spreken al aan het branden.”

Wil je graag een eigen klemtoon leggen op die week?

“Ik denk dat Joris en ik gewoon gevraagd zijn om wie we zijn, en dat het alleen daarom al anders zal zijn. Iedereen heeft zijn gevoelige onderwerpen en zijn voorliefdes. Persoonlijk kijk ik wel uit naar de lange shift ’s nachts, omdat ik denk dat je dan net iets meer je eigen ding kan doen als radiomaker en niet élke minuut in de gaten wordt gehouden.”

Welke betekenis heeft zo’n Warmste Week voor jou?

“Zonder die week zou ik voor Kerstmis – denk ik – in een diep zwart gat vallen. Ik ben het parcours van De Warmste Week en Music For Life al heel lang aan het volgen. Ik herinner me dat ik als jobstudent voor StuBru op een bepaald moment dag en nacht naar de televisiebeelden aan het kijken was en aantekeningen maakte voor de montage. Ik heb ook al in de actietent gezeten en was vorig jaar als reporter aan de slag. Het is voor mij dus een week in het jaar die ik echt niet meer zou kunnen missen, vol warmte en vol liefde, en dat is een gevoel dat heel veel mensen herkennen. Anderzijds: ik heb het dan wel altijd vanuit ‘een’ positie meegemaakt, maar de positie die er nu zit aan te komen is toch nog iets anders. Ik kan nog niet half inschatten wat er op me afkomt.”

Er komen alleszins heel wat zware, emotionele verhalen op je af. Ben je daar niet bang voor?

“Neen, ik heb net heel veel goesting om al die mensen die hun verhaal komen brengen ook eens fysiek vast te pakken. Ik heb denk ik zelf nog te weinig meegemaakt om schrik te hebben voor bepaalde verhalen die niet van mij af zouden glijden of die mij met een persoonlijk leed zouden confronteren. Al besef ik natuurlijk ook wel dat de vermoeidheid kan toeslaan na zo’n week, dus bij deze al mijn excuses als het op het einde alsnog een ‘blètshow’ zou worden.”

Studio Brussel trekt dit jaar ook zelf met een zwaar verhaal De Warmste Week in. Het verlies van Christophe Lambrecht, die er bij de eerste Music For Life bij was, kwam hard aan.

“Zijn zoontje Maurice organiseerde een kinderfuif, dus die zal sowieso op een dag plots voor ons staan. Eva zei ook al: ‘Ik ben het zo gewoon dat hij tijdens een regieshift geruststellende woorden in mijn oor fluistert, en dat is nu plots weg.’ Het gaat raar zijn zonder hem, maar ik weet niet of het die week per se extra ‘moeilijk’ zal zijn. We denken allemaal nog zo vaak aan Christophe.”