Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Gwendolyn Rutten (Open Vld) na kritiek van N-VA en CD&V: ‘Wij zijn niet te koop’

Open Vld-voorzitter Gwendolyn RuttenBeeld Photo News

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil zich niet onder druk laten zetten in de federale regeringsvorming. Na de geheime ontmoeting tussen de paars-groene partijen afgelopen weekend, spaarden N-VA en CD&V hun kritiek niet. Maar Open Vld wil nog geen keuze maken tussen paars-groen en paars-geel. “Wij zullen zelf wel bepalen voor welk project wij gaan”, zei ze in VTM Nieuws en Terzake.

Video wordt geladen...

“Je regeert nooit tegen iemand”, zei Rutten bij VTM Nieuws. Volgens de liberale voorzitter hoeft het feit dat ze inging op de uitnodiging om met de paars-groene partijen aan tafel te gaan geenszins het einde van paars-geel te betekenen.“We zijn nu meer dan 180 dagen na de verkiezingen. Ik denk dat het hele land vraagt dat er een oplossing komt. Wij passen voor blokkering. Laat de informateur zijn werk doen. Als liberalen zullen we zelf wel bepalen wat we goed vinden. Als we in een regering stappen, dan beoordelen we dat op basis van het project. Dat moet een positief project zijn. We moeten ons daarin herkennen. Ik vind het nogal brutaal als ik de commentaar de laatste dagen lees.”

Premier Rutten

N-VA en CD&V verwijten de liberalen onder meer dat ze al twee weken - sinds het uitlekken van de informateursnota van Paul Magnette - niets meer van zich lieten horen.  Volgens N-VA-voorzitter Bart de Wever is Rutten het premierschap beloofd als ze met haar partij in een paars-groene coalitie stapt. “Als het premierschap wordt beloofd en sindsdien hoor je niks meer, dan weet je hoe laat het is”, zei hij in Terzake

“Ik stel alleen maar vast dat meneer De Wever mij ook niet gecontacteerd heeft”, reageert Rutten fijntjes. Of ze daadwerkelijk het aanbod gekregen heeft om premier te worden, liet ze in het midden. Maar Rutten maakte wel duidelijk dat ze geen blanco cheque zal tekenen in ruil voor ‘De Zestien’. “Wij zijn niet te koop, zo gaat dat niet. Het gaat niet over de posten, het gaat over het project.”

De Wever over Francken

N-VA-voorzitter Bart De Wever kwam in Terzake nog kort terug op het bericht in De Morgen dat er spanningen zijn binnen N-VA, waar voormalig staatssecretaris Theo Francken steeds meer macht naar zich toetrekt.

Daar is niets van aan, volgens De Wever. Volgens de N-VA-voorzitter kunnen hij en Francken ht nog steeds opperbest met elkaar vinden. “We zitten niet alleen op één lijn, we zijn zelfs kameraden, meer dan ooit.”

Of hij in Francken ook een goede opvolger ziet als partijvoorzitter, liet De Wever niet weten. “Dat ga ik niet aan uw neus hangen.”

De Wever over Francken
Beeld Photo News

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.