Iran Air en Boeing tekenen grootste Iraans-Amerikaanse contract in 40 jaar

In Teheran hebben Iran Air en Boeing een contract ondertekend voor de levering van 80 vliegtuigen. Het is het grootste Iraans-Amerikaanse handelsakkoord in 40 jaar en het belangrijkste sinds de islamitische revolutie in 1979.
AFP or licensors
CEO Farhad Parvaresh van Iran Air en regionaal directeur Fletcher Barkdull van Boeing.

50 Boeings 737 en 30 Boeings 777 voor de lange afstand: dat gaat Boeing de komende tien jaar aan Iran Air leveren. Dat zijn de Amerikaanse vliegtuigbouwer en de nationale luchtvaartmaatschappij van Iran vandaag in Teheran overeengekomen.

Aan het tekenen van dit contract zijn vele maanden van onderhandelingen vooraf gegaan. Met een prijskaartje van 16,6 miljard dollar (15,7 miljard euro) is dit handelsakkoord de grootste Iraans-Amerikaanse overeenkomst in bijna 40 jaar en de belangrijkste sinds de islamitische revolutie in 1979. Iran Air heeft dan ook dringend nieuwe toestellen nodig gezien de huidige erg verouderd zijn.

Volgens de directie van Boeing is de bestelling goed voor "tienduizenden" rechtstreekse jobs in de VS en op lange termijn voor nog eens honderdduizend jobs in de luchtvaartsector in het algemeen.

Iran Air heeft nog meer belangrijke deals in de pijplijn zitten. Zo is het van plan zowat honderd toestellen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus te bestellen. Eerder heeft de luchtvaartmaatschappij al 40 toestellen besteld bij de Franse groep ATR, 50 bij de Braziliaanse bouwer Embraer en 20 bij Mitsubishi in Japan.

De ene sancties zijn de andere niet

Het contract tussen Iran Air en Boeing is een rechtstreeks gevolg van het nucleaire akkoord dat de VS en zes andere grootmachten in juli 2015 met Iran hebben beklonken. Dit heeft in januari geleid tot een versoepeling van het internationale economische embargo tegen Iran.

Op dit moment werkt de VS evenwel aan de vernieuwing van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Die hebben niks met het nucleaire akkoord te maken, maar wel met andere dossiers zoals het niet respecteren van mensenrechten, steun aan terrorisme en het Iraanse rakettenprogramma.

Sinds 1996 vernieuwt de VS deze sancties elke tien jaar. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben de vernieuwing al groen licht gegeven. Enkel de aftredende president Barack Obama moet dat nu nog doen.

Het hoeft niet te verwonderen dat dit grote wrevel wekt in Teheran dat de Amerikaanse sancties als tegenstrijdig met de versoepeling van het internationale economische embargo beschouwt. Zo stelde de hoogste geestelijke leider Ali Khamenei zich in juni nog openlijk de vraag of de aankoop van nieuwe vliegtuigen wel een absolute prioriteit voor Iran hoorde te zijn gezien de economie stagneert en liefst 11 procent van de actieve bevolking werkloos is.

De Amerikaanse sancties treffen vooral de banken, de energiesector en defensie in Iran. Door deze sancties is de economische heropleving in Iran na het nucleaire akkoord voorlopig minder groot dan gehoopt.

Meest gelezen