Direct naar artikelinhoud
Klimaattop Madrid

Minister Zuhal Demir (N-VA) gaat niet met trein naar klimaattop Madrid: ‘Ik ga planepoolen’

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.Beeld BELGA

Vanaf vandaag zijn alle ogen gericht op Madrid, waar de klimaattop COP25 op gang wordt getrapt. Ook Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister voor Omgeving en Energie, zakt af naar de Spaanse hoofdstad. Ze gaat ‘planepoolen’, zo verklaarde ze in Radio 1-programma De ochtend. Dat de Vlaamse minister die bevoegd is voor klimaat het vliegtuig neemt, kwam haar onmiddellijk op kritiek te staan op Twitter.

De klimaattop zou aanvankelijk in Chili plaatsvinden, maar dat land zag zich genoodzaakt de top te annuleren door de politieke onrust in het land. In Madrid moeten de Parijs-akkoorden worden omgezet in daadkrachtig beleid.

Een aantal klimaatministers gaat met de trein richting Madrid, maar Vlaams minister Demir kiest voor ‘planepoolen’. “Dat is met zoveel mogelijk collega’s of mensen in het vliegtuig om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden”, zegt de klimaatminister. “Ik denk dat het vliegtuig helemaal vol zal zitten, en dat is ook zeer goed voor onze ecologische voetafdruk.”

Lees ook:

Anuna De Wever: ‘Ik had Demir, met haar barslecht beleid, zo graag in de ogen gekeken

Dat ze het vliegtuig neemt, kwam haar op Twitter onmiddellijk op kritiek te staan. “Zeg niet ‘ik neem het vliegtuig’, zeg ‘ik ga planepoolen’”, sneerde sp.a’er Joris Vandenbroucke. Ook Michel Maus fronste de wenkbrauwen. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Klimaatminister Demir reageerde deze ochtend meteen met een tweet op de reacties. “Ik wil met niemand problemen. Ik ga met anderen ‘planepoolen’ naar Madrid. Dat is met zo veel mogelijk mensen in een vliegtuig zitten om te vermijden dat het vertrekt met lege plaatsen.”

Twitter bericht wordt geladen...