Antwerpse granaataanvallen “mogelijk” met elkaar verbonden: “Sterk gerelateerd aan het drugsmilieu”

© bfm

Het Antwerpse parket is een onderzoek gestart na de granaataanslag die dinsdagochtend werd gepleegd in Wommelgem. Volgens het parket lijkt “de nieuwe reeks van geweldsdelicten sterk gerelateerd aan het drugsmilieu”, en zijn de incidenten met granaten in het Antwerpse “mogelijk ook onderling met elkaar verbonden”.

lla, jvh

Een appartementsgebouw in de Melkerijstraat in het Antwerpse Wommelgem werd in de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 4.15 uur beschadigd door een ontploffing die vermoedelijk veroorzaakt werd door een granaataanslag. Daarbij raakte niemand gewond, maar de schade aan de voordeur, gevel en enkele voertuigen is volgens het parket “aanzienlijk”. Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse, net als de federale gerechtelijke politie, de onderzoeksrechter, het labo en het parket.

LEES OOK. Ontploffing aan appartementsgebouw in Wommelgem

Link met incident in Deurne

Het parket opende dinsdag dan ook een onderzoek voor “vernieling door ontploffing”, want de aanslag in Wommelgem is mogelijk gelinkt aan de aanslag in de Van Heystveltstraat in Deurne vorige week. Daar werd toen een granaat door een raam naar binnen gegooid in een woning. De granaat ontplofte niet: Dovo kwam ter plaatse en bracht het springtuig gecontroleerd tot ontploffing op een braakliggend stuk grond vlak bij de Van Heystveltstraat.

LEES OOK. Omwonenden na zoveelste granaataanslag: “Het mag nu wel stoppen. Kan de politie een camera plaatsen?”

“De nieuwe reeks van de geweldsdelicten lijkt sterk gerelateerd aan het drugsmilieu, en zijn mogelijk ook onderling met elkaar verbonden”, aldus het parket. “Er moet een duidelijk onderscheid gezien worden tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders. In de onderzoeken wordt uiteraard op de beide niveaus gewerkt. In eerdere gerechtelijke onderzoeken rond geweldsdelicten zijn verschillende personen aangehouden en lopen er ook onderzoeken naar de herkomst van gebruikte wapens.”

© rr

Vuilnismannen vinden oefengranaat

Het parket onderzoekt ook de oefengranaat die enkele vuilnismannen dinsdagvoormiddag vonden in de laadbak van hun vuilniswagen in de Vogelzanglaan in Antwerpen. Ook daar kwamen politie, Dovo en parket ter plaatse, maar uiteindelijk bleek er in dat geval geen sprake van explosieven. Het voorwerp werd wel meegenomen voor onderzoek, omdat het parket alle feiten die sinds vorige week donderdag plaatsvonden in en rond Antwerpen bundelt in één gerechtelijk onderzoek.

© bfm

Geweld laait in alle hevigheid op in Antwerpen

Het zijn slechts enkele van de vele incidenten die kunnen wijzen op de heropleving van de drugsoorlog in Antwerpen. Zo werden zaterdagavond in de Oudebaan in Wilrijk ook verschillende schoten gelost op het bedrijventerrein. In totaal telde politie negen kogelinslagen en werden de gevels van twee bedrijven beschadigd. Volgens het parket wijzen de eerste vaststellingen van onder meer een ballistisch deskundige op het gebruik van een machinegeweer.

Eind november werd ook in de Oudebaan in Ekeren een huis onder vuur genomen. De bewoonster, een 74-jarige vrouw, kwam er met de schrik vanaf maar haar woonst was zwaar beschadigd. Een getuige zag een man met een pet en een groot machinegeweer, vermoedelijk een Kalasjnikov, nog net weglopen. De politie acht de kans groot dat de schutter zich van adres vergiste.

© VDAA

LEES OOK. Heeft schutter met zwaar machinegeweer zich vergist? Gevel van 74-jarige dame doorzeefd met kogels

Granaat in Merksem

Ook in de Leiebos in Merksem werd eind november een granaat gegooid. Een buurtbewoonster merkte dat haar rolluik beschadigd was en de politie kwam ter plaatse. In het aanpalende grasveld werd de lepel van een granaat gevonden.

© BFM

Granaatgooier in Borgerhout

Begin september werd dan weer de Guldensporenstraat in Borgerhout opgeschrikt door een luide knal. Een onbekende man op een fiets gooide een granaat onder een bestelwagen en maakte zich uit de voeten. Mogelijk verwondde de man zich daarbij aan zijn hand. Het Antwerpse parket opende een onderzoek en schakelde zelfs de ziekenhuizen in om de identiteit van de fietser ter achterhalen.

© Federale politie

LEES OOK. Gerecht zoekt granaatgooier via ziekenhuizen: “Van iedereen met wonde aan hand, willen we de naam”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen