Direct naar artikelinhoud
Zaak-EpsteinPrins Andrew

Britse Prins Andrew valt van de regen in de drop na beschuldiging van ‘seks onder dwang’

Prins Andrew tijdens een rampzalig BBC-interview.Beeld Reporters / Wenn

De Britse prins Andrew is verder in het nauw geraakt na een interview van de BBC met Virginia Giuffre waarin deze vertelde hoe ze  drie keer gedwongen seks met hem had toen ze 17 jaar was. Ze was daarvoor geronseld door Ghislaine Maxwell, de vriendin van de Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein. Die pleegde in augustus zelfmoord nadat hij was gearresteerd wegens het misbruiken van minderjarige meisjes.

Bekijk het interview

Video wordt geladen...

Prins Andrew legde vorige maand al zijn officiële functies neer na een rampzalig verlopen interview met de BBC waarin hij afstand probeerde te nemen van Epstein en ontkende dat hij seks had gehad met Giuffre, die toen nog Virginia Roberts heette. Maar het lijkt erop dat zijn problemen alleen maar zijn toegenomen door het BBC-programma Panorama. Daarin maakte de nu 35-jarige Giuffre gehakt van de “belachelijke uitvluchten” van prins Andrew en diens beweringen dat hij haar nooit heeft ontmoet. Ze riep de Britten op haar “te steunen bij dit gevecht en dit niet te accepteren als oké”. 

Het interview bevatte geen keiharde bewijzen dat de prins heeft gelogen over zijn contacten met Giuffre, maar pijnlijk was wel dat Panorama een e-mail uit 2015 op het spoor is gekomen waarin Andrew Maxwell vraagt of ze hem kan helpen zich te weer te stellen tegen de beschuldigingen van Roberts. “Ik heb wat specifieke vragen voor je over Virginia Roberts”, schrijft hij. Daarop antwoordt Maxwell: “Ik heb wat info. Bel me als je tijd hebt.”

In zijn eigen gesprek met de BBC trok Andrew de echtheid in twijfel van een foto waarop hij staat met zijn arm om het middel van de 17-jarige Giuffre, met Maxwell op de achtergrond. Volgens Andrew was het “een foto van een foto van een foto”, zodat niet meer te achterhalen valt of er niet mee is geknoeid. Maar tegenover Panorama bevestigde haar voormalige vriendje dat hij die foto destijds heeft gezien. Giuffre heeft het origineel afgegeven aan de FBI.

Virginia Giuffre tijdens het interview met de BBC waarin zij prins Andrew ervan beschuldigt dat deze driemaal seks heeft gehad met haar toen zij 17 jaar was. Buckingham Palace sprak de beschuldigingen tegen.Beeld AP

Volgens het programma liggen er voor de prins, zodra hij voet aan de grond zet in de Verenigde Staten, dagvaardingen klaar van advocaten van de slachtoffers van Epstein. Zij willen hem aan de tand voelen over zijn contacten met Epstein, die eerder al was veroordeeld wegens seks met minderjarigen. Bij het neerleggen van zijn functies liet Andrew weten dat hij bereid is met justitie, maar vooralsnog heeft hij niet gereageerd op verzoeken van advocaten van Epsteins slachtoffers.

Anders dan de Britse vorstin kan de prins zich niet beroepen op immuniteit als hij wordt gedagvaard. Ook als hij louter als getuige wordt gedagvaard, loopt Andrew volgens Amerikaanse juristen het risico dat het er toch op uitloopt dat hij zelf wordt aangeklaagd. Als hij gevraagd wordt mee te werken aan het onderzoek naar Epstein en diens netwerk, zal Andrew van zijn advocaten vermoedelijk het advies krijgen zich te beroepen op zijn zwijgrecht om ongelukken te voorkomen. Zeker na het rampzalige interview met BBC-journaliste Emily Maitlis hebben die waarschijnlijk weinig vertrouwen dat hij zonder kleerscheuren van een verhoor zal afkomen.