Direct naar artikelinhoud
NAVO-top

▶ Wereldleiders lijken de draak te steken met Trump in gelekte video

Een video laat zien hoe de premiers van Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, en de Franse president de draak steken met Donald Trump.Beeld Twitter/CBC

Op videobeelden lijken Frans president Emmanuel Macron, Brits premier Boris Johnson en diens Canadese en Nederlandse ambtsgenoten Justin Trudeau en Mark Rutte zich vrolijk te maken om Donald Trump. Dat gebeurde tijdens een receptie op Buckingham Palace, ter ere van de zeventigste verjaardag van de NAVO.

Video wordt geladen...

In de video vraagt Johnson aan Macron: “Is dat waarom je te laat was?” Waarop Trudeau inpikt: “Hij was te laat omdat hij een persconferentie van 40 minuten geeft.”

De Canadese premier vervolgt: “Ja, ja, hij kondigde aan dat ...’ voordat hij onderbroken wordt door Macron, maar wat hij zegt is niet te horen.

Twitter bericht wordt geladen...

Het is niet duidelijk over wie de wereldleiders het in hun onderonsje hebben, maar het heeft er alle schijn van dat de uitwisseling over Amerikaans president Trump gaat: die staat bekend staat om zijn lange persconferenties. Bovendien had hij er zojuist één van zo'n 50 minuten opzitten.

In een tweede fragment uit dezelfde video vertelt Trudeau geanimeerd: “Je kon de monden van zijn team open zien vallen.” Wat alvast wel duidelijk is, is dat de wereldleiders geen idee hebben dat hun gesprek opgenomen wordt.

De video werd oorspronkelijk gedeeld door Sputnik News, een nieuwskanaal beheerd door de Russische overheid. Het Canadese CBC News publiceerde later een ingekorte en opgekuiste versie, die u hierboven kunt bekijken.

De beelden komen er na een geanimeerde dag, waarin Trump Macron terechtwees voor zijn opmerking dat de NAVO “hersendood” zou zijn. Macron haalde op zijn beurt uit naar Erdogan die solo slim speelt in Syrië.