Direct naar artikelinhoud
Politiek

Kamer en Senaat buigen zich over Vlaamse subsidiestop ‘segregerende’ verenigingen: ‘Communautaire bom’

N-VA-parlementslid Marius Meremans hekelt het initiatief van de linkse oppositie: “Dit is een gevaarlijk precedent.”Beeld BELGA

‘Dit is een communautaire bom die gelegd wordt in de Kamer en Senaat’, zo reageert Vlaams parlementslid Marius Meremans (N-VA) op het feit dat het dossier over de subsidiëring van socio-culturele verenigingen in Vlaanderen verhuist naar Kamer en Senaat. 

, en

De discussie over de subsidiëring van ‘segregerende’ verenigingen in het sociaal-cultureel volwassenwerk in Vlaanderen verhuist naar de Kamer en de Senaat. De voorzitters van het Vlaams Parlement (Liesbeth Homans), de Kamer (Patrick Dewael), de Senaat (Sabine Laruelle) en het parlement van de Franse Gemeenschap (Rudy Demotte) hebben vanmiddag een ideologische alarmbelmotie over die plannen ontvankelijk verklaard. Dat gebeurde met twee stemmen voor en twee stemmen tegen. Die motie werd vorige week in het Vlaams Parlement ingediend door de linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA.

‘Autonomie wordt beknot’

Vlaams parlementslid Marius Meremans (N-VA) is niet te spreken over het manoeuvre van de linkse oppositie. “De linkse oppositie, opgedraaid door de PVDA, kiest hiermee om de Vlaamse autonomie te beknotten. 75 procent van het Vlaams Parlement ging dit decreet goedkeuren. Dit decreet is duidelijk niet discriminerend maar links wil hiermee het beeld creëren van de ‘onverdraagzame’ Vlaming. Franstaligen partijen zullen nu mee bepalen over Vlaams beleid, dit is een gevaarlijk precedent”, zegt de N-VA'er.

Meremans spreekt zelfs van een “communautaire bom” die in de Kamer en de Senaat wordt gelegd. “Onze federale fractie zal het debat grondig voeren en daar heb ik het volste vertrouwen in. Ik kijk uit naar het debat daar”, aldus Meremans.

Het N-VA-parlementslid haalt tot slot nog uit naar Groen-fractieleider Björn Rzoska. Meremans is “teleurgesteld” in Rzoska. “Blijkbaar is de laatste Vlaamsgezinde Mohikaan van Groen ook gecapituleerd voor de dominantie van Ecolo.”

Rzoska countert de persoonlijke kritiek. “Ik voel me in goed gezelschap. Het was immers de VU en wijlen Maurits Coppieters die in 1976 de alarmbel gebruikte om discriminatie bij de verdeling van cultuursubsidies aan te klagen”, aldus Rzoska. “Voor de Vlaams-nationalisten was toen de grondwet geen vodje papier en was mogelijke discriminatie voldoende reden om de alarmbel te luiden. Ook vandaag worden bepaalde Vlamingen geviseerd. En dus is toetsing aan de grondwet cruciaal. Jammer dat Meremans van een inhoudelijk debat een persoonlijk verhaal maakt.”

Broddelwerk

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a), die het initiatief voor de alarmbelmotie nam, reageert “verheugd” op de beslissing van het college van voorzitters. “Dit bevestigt dat er mogelijk een grond van discriminatie zit in het voorstel van decreet op het sociaal-cultureel volwassenenwerk dat de meerderheid vorige week holderdebolder door het parlement wilde jagen zonder advies van de Raad van State, zonder debat, en met een vernietigend advies van de Sectorraad Cultuur”.

“Het is wel straf dat we het federale niveau nodig hebben om de Vlaamse regering te behoeden haar broddelwerk gestemd te krijgen. Dit decreet dreigt immers een belangrijke sector in chaos te storten. Ik ben benieuwd naar het debat in de Kamer en Senaat”, aldus nog Segers.

Pas de tweede keer

Het is pas voor de tweede keer dat een dergelijke procedure wordt gebruikt. De eerste keer was in 1985 met betrekking tot de komst van de commerciële zender VTM.

De beslissing betekent een streep door de rekening van de regering-Jambon. Volgens De Tijd bestaat de kans dan ook dat ze met een nieuwe regeling op de proppen zal komen.