© Jan Auman

Buurt Wijnegemsteenweg in beroep tegen vergunning negentien woningen: “Hey ho, hey ho! In Schilde bouwen ze zo”

Bewoners van de Wijnegemsteenweg en de wijk Hertebos in deelgemeente ’s-Gravenwezel vechten de vergunning aan die projectontwikkelaar Lions Real Estate verkreeg van de provincie om naast een eeuwenoud hoevetje negentien eengezinswoningen te bouwen.

Jan Auman

Het initiatief komt van overbuurvrouw Els De Vos. Zij wist al heel wat buurtbewoners te motiveren om haar via crowdfunding te helpen en de advocaat Pascal Mallien van het gereputeerde kantoor Baker McKenzie aan te stellen in de beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

“Na het beschermde kasteel Vinkenhof en het pastoriepark Sint-Agnesdal is nu het agrarisch landschap rond de oude boerderij – vastgesteld bouwkundig erfgoed – op de Wijnegemsteenweg 81 aan de beurt”, aldus Peter Van Achteren van Groen. “Negentien zogenaamde betaalbare villa’s worden het. Maar alles inbegrepen komen ze op minstens 400.000 euro per stuk. En dat op een gebied amper een voetbalveld groot. Gevolg: weg landelijk groengebied, nog meer mobiliteitsproblemen en fijn stof.”

Els De Vos leidt het verzet in de buurt. Ze vreest het ergste met al dat extra verkeer. Ze voorspelt ook wateroverlast in dit van oudsher vochtige gebied en is niet te spreken over de tactiek van de gemeente en de projectontwikkelaar om het openbaar onderzoek in volle zomervakantie te organiseren. “Desondanks kwamen nog zeventig bezwaarschriften toe. Wat zou dat geweest zijn als de hele buurt op de hoogte was geweest”, vraagt Els De Vos zich af.

Brandveiligheid

Advocaat Pascal Mallien heeft zijn verzoekschrift tot vernietiging van de vergunning inmiddels ingediend. Hij haalt een aantal argumenten aan waarom er niet gebouwd zou mogen worden op deze locatie en al zeker niet zoveel woningen op de beperkte ruimte van 6.746 vierkante meter. Er zou te weinig rekening zijn gehouden met de brandveiligheid. De verordening hemelwater zou met voeten getreden zijn. En een ongunstig advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening werd genegeerd.

“De Gecoro stelde terecht dat de dichtheid van dit project te hoog is, rekening houdend met het feit dat het terrein buiten de bebouwde kom ligt en de regels van inbreiding in de dorpskern niet van toepassing zijn. Vijftien woningen per hectare zijn toelaatbaar in buitengebieden”, duidt Peter Van Achteren. Die is al helemaal in de kerstsfeer om het protest tegen de bouwwoede in ’s-Gravenwezel ook een ludieke toon te geven. “Hey ho, hey ho! In Schilde bouwen ze zo”, zingt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER