Direct naar artikelinhoud
NAVO-top

Trump vindt dat Trudeau ‘twee gezichten’ heeft, maar volgens Canadese premier is er geen vuiltje aan de lucht

Amerikaans president Donald Trump en Canadees eerste minister Justin Trudeau.Beeld REUTERS

‘Justin Trudeau heeft twee gezichten.’ Dat heeft Amerikaans president Donald Trump gezegd in een reactie op een video van wereldleiders op de NAVO-top die de draak met hem lijken te steken. Vervolgens liet hij weten zijn geplande persconferentie na afloop van de top te schrappen. Voor Trudeau is er geen vuiltje aan de lucht: ‘De president en ikzelf hadden een heel goede vergadering.’

en

Naar eigen zeggen heeft de president Trudeau op de vingers getikt voor zijn te lage financiële bijdrage aan de NAVO. “Hij heeft twee gezichten”, antwoordde hij toen hij na afloop van de NAVO-top gevraagd werd naar een reactie op de opmerkingen die Trudeau over hem leek te maken.

“Ik vind hem een heel fijne kerel, maar de waarheid is dat ik hem in het openbaar op de vingers heb getikt omdat hij geen 2 procent van het bnp betaalt. Ik kon zien dat hij daar niet erg blij mee was. Hij zou 2 procent moeten betalen. Canada heeft geld.”

Tijdens de officiële werksessies op de NAVO-top heeft Trump echter met geen woord gerept over de te lage uitgaven aan defensie van sommige lidstaten. “Geen woord daarover”, zei Nederlands premier Mark Rutte na afloop. Trump had dinsdag nochtans aangekondigd leiders van “wanbetalende” landen aan te spreken. Alle lidstaten hebben beloofd in 2024 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie uit te geven. 9 van de 29 landen halen die doelstelling inmiddels. De verwachting is dat dat er in 2024 19 zijn.

Video

In de video die eerder vandaag uitlekte, is te zien hoe Trudeau en Rutte zich samen met Frans president Emmanuel Macron en Brits premier Boris Johnson vrolijk lijken te maken om Donald Trump - al wordt diens naam niet genoemd. ‘Je kon de monden van zijn team zien openvallen’, laat Trudeau onder andere optekenen.

Achteraf minimaliseerde Trudeau het voorval. Hij gaf wel toe dat hij met die opmerking verwees naar het team van Trump, maar zegt dat hij tevreden is over zijn ontmoeting met de Amerikaanse president. “De president en ikzelf hadden gisteren een heel goede vergadering. Ik verwees naar het feit dat er een ongeplande persconferentie plaatsvond vlak voor mijn ontmoeting met president Trump. Ik was blij om er deel van uit te maken, maar het was zeker opvallend.”

“Ik ben blij te vernemen dat de volgende G7 zal doorgaan op Camp David”, zegt Trudeau nog. “Ik vermoed dat dat een ongeplande aankondiging was. Ik denk dat elke leider een team heeft dat af en toe schrikt van ongeplande verrassingen, zoals die video bijvoorbeeld.”

Trump zelf leek zijn opmerkingen nadien ook te bagatelliseren. “Het was grappig dat ik zei dat de kerel twee gezichten heeft”, is te horen op een audio-opname van een lunch met enkele leiders.

Video wordt geladen...

Trumps geplande persconferentie aan het einde van de NAVO-top is intussen wel afgelast. “Wanneer de vergaderingen van vandaag afgelopen zijn, vertrek ik terug naar Washington”, schreef de president eerder vandaag in een tweet. “We zullen geen persconferentie houden bij het einde van de top omdat we er de voorbije twee dagen al zoveel gehouden hebben.”

Johnson: ‘Complete nonsens dat ik Trump niet respecteer’

Brits eerste minister Boris Johnson heeft op een persconferentie vragen over de video afgewimpeld. Op de vraag of hij de Amerikaanse president niet respecteert, antwoordde hij: “Dat is complete nonsens, en ik weet niet waar dat vandaan komt.” Vervolgens werd Johnson gevraagd of hij met de andere leiders over Trump gesproken heeft, maar naar eigen zeggen wist hij niet waarover het ging.