Informateur Magnette roept paars-groene partijen vanavond samen: vijf scenario’s voor begroting op tafel

© ISOPIX

De zes partijen van paars-groen komen woensdagavond opnieuw bijeen om het budgettaire kader voor de komende jaren te bespreken. Informateur Paul Magnette (PS) legt vijf scenario’s op tafel, waarbij groene investeringen buiten de begrotingsnorm kunnen worden gehouden, schrijft De Tijd woensdagavond.

gjs

Maandag moet Magnette opnieuw verslag gaan uitbrengen bij koning Filip, dus probeert de informateur snel duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden die er zijn om met Open VLD, MR, SP.A, Groen en Ecolo een paars-groene regering te vormen. De 76 zetels van die partijen zou genoeg zijn voor een krappe meerderheid in het parlement, waardoor CD&V en N-VA langs Vlaamse kant uit de boot vallen.

LEES OOK. Magnette gaat zijn boekje te buiten volgens De Wever, maar paars-groen is weer een stap dichterbij (+)

Het gespreksonderwerp van woensdagavond zou het economische luik van zijn nota zijn. Dat is vooral voor de liberale partijen erg belangrijk om een beslissing te kunnen nemen over een eventuele deelname aan de regering. Door de aanwezigheid van de socialisten en de groenen heerst de vrees dat er niet genoeg liberale accenten gelegd kunnen worden. Het overleg van woensdagavond zou daar meer duidelijkheid over kunnen scheppen.

Magnette legt vijf scenario’s op tafel waartussen gekozen kan worden. In het hardste scenario wordt naar een evenwicht gestreefd in 2024, wat zonder nieuw beleid een inspanning van 13,4 miljard euro vergt. In het soepelste scenario gaat ons land naar een tekort van 2,4 procent, waardoor amper bespaard moet worden. In de middelste drie scenario’s wordt het tekort in 2024 teruggedrongen tot 2 procent, 1,8 procent of 0,8 procent. Dat laatste vereist een inspanning van 9 miljard.

Kamercommissie keurt voorlopige twaalfden goed

Eerder woensdag heeft de Kamercommissie Financiën en Begroting een nieuwe schijf van de noodbegroting, de voorlopige twaalfden, goedgekeurd. Enkel Vlaams Belang stemde tegen, N-VA heeft zich onthouden. Het wetsontwerp moet nog door de plenaire Kamer worden goedgekeurd.

Door de val van de federale regering in december van vorig jaar is er geen volwaardige begroting goedgekeurd. Om te voorkomen dat de overheid stilvalt, moet het parlement elk kwartaal een noodbegroting met voorlopige kredieten goedkeuren. Die voorlopige twaalfden zijn gebaseerd op de laatste goedgekeurde begroting - die van 2018 - en bepalen dat er - behoudens uitzonderingen - niet meer uitgegeven mag worden dan in dezelfde maand van dat jaar.

Vlaams Belang en NVA dienden een aantal amendementen in op het wetsvoorstel, maar die werden weggestemd.

Tijdens het debat in de commissie spraken verschillende Kamerleden de hoop uit dat het de laatste keer zou zijn dat er voorlopige twaalfden zouden moeten worden gestemd. De verschillende partijen hopen dus op een snelle regeringsvorming. N-VA-Kamerlid Sander Loones herhaalde dat zijn partij bereid is regeringsverantwoordelijkheid te nemen. Momenteel lijkt informateur en PS-voorzitter Paul Magnette de piste van een paars-groene regering (zonder N-VA dus) te verkennen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen