Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Paars-groene partijen spreken over budget

Informateur Paul Magnette (PS).Beeld Tim Dirven

Informateur Paul Magnette (PS) zat gisteravond met de zes paars-groene partijen samen over de begroting. Zijn vijf begrotingsscenario’s lekten al voor de vergadering uit.

en

De PS-voorzitter maakt nu vaart, omdat hij maandag weer verslag moet uitbrengen bij koning Filip en snel wil kunnen inschatten of een paars-groene regering levensvatbaar is of niet. Magnette liet de budgettaire impact van zijn voorstellen berekenen door het Monitoringcomité, de Nationale Bank en het Planbureau. Niet alleen het Instituut Emile Vandervelde (IEV), de studiedienst van de PS, hield de pen dus vast.

In de vergadering legde Magnette vijf begrotingscenario’s op tafel. In het meest rigide plan komt er in 2024 een begrotingsevenwicht, in het ‘zachtste’ scenario is een stevig tekort van meer dan 2 procent mogelijk.

Magnette stuurde verschillende versies van zijn plannen voor de aanvang van de vergadering rond, om die zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Nog voor de vergadering van start ging, werden die plannen al gelekt naar de media. Uiteraard zal dat lek het vertrouwen tussen de partijen - opnieuw - niet ten goede komen.

Vooral de liberalen drongen de afgelopen dagen aan op concrete cijfers, omdat ze nog steeds twijfelen tussen paars-geel en paars-groen. Bij Open Vld blijven er notoire tegenstanders van paars-groen, die menen dat de partij in een regering met PS, sp.a, Groen en Ecolo niet genoeg blauwe accenten zal kunnen leggen.

Rondvraag

Uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws blijkt dat 39 van de 71 blauwe burgemeesters in Vlaanderen een paars-gele regering verkiezen. Alleen de Gentse burgemeester Mathias De Clercq pleit openlijk voor paars-groen.

Er zijn ook zeventien burgemeesters die zeggen dat ze geen voorkeur hebben.

De partijtop leek de afgelopen dagen de bocht naar een paars-groene regering in te zetten, terwijl de Kamerfractie eerder voor paars-geel bleef pleiten. De Kamerfractie claimt al langer dat zij de mening van de basis vertolkt, en lijkt door deze rondvraag gelijk te krijgen.

Later deze week zal Magnette ook nog contact met DéFI, cdH en CD&V hebben. Mocht een van die drie partijen meestappen in een federale regering, dan is haar meerderheid niet meer zo krap. Ook N-VA krijgt nog een uitnodiging.