Plácido Domingo tijdens zijn optreden in Hamburg, Duitsland, op 27 november.

Opera-ster Plácido Domingo over misbruikverhalen: "Ik gedroeg mij altijd als een heer, met respect en gevoeligheid"

"Ik ben altijd galant geweest, maar altijd binnen de grenzen van hoe een heer zich gedraagt" en "galante gebaren worden nu anders bekeken dan vroeger". De wereldberoemde Spaanse operazanger Plácido Domingo heeft in enkele kranten voor het eerst zelf gereageerd op de beschuldigingen van seksuele aanranding, machtsmisbruik en bedreiging van zeker 20 vrouwen. "Tegenwoordig zijn er plekken waar je helemaal niks meer kunt zeggen tegen een vrouw."

In augustus en september kwam het Amerikaanse persagentschap AP naar buiten met verhalen van zeker 20 vrouwen die ooit met Plácido Domingo hebben samengewerkt. Ze beschuldigen de Spaanse operazanger van aanranding en ongepast gedrag. Domingo zou de vrouwen onder meer ongevraagd aangeraakt hebben en onder druk hebben gezet om seks met hem te hebben. Hij zou ook gedreigd hebben om de carrière van de vrouwen te dwarsbomen als ze niet op zijn avances ingingen.

De eerste feiten dateren al van het begin van de jaren 80. Uit de verhalen van de vrouwen moet blijken dat het misbruik over een periode van 30 jaar liep. Het vond plaats bij grote operagezelschappen waar Domingo belangrijke functies bekleedde.

De zanger liet in verklaringen via zijn advocaat en zijn agent weten dat de verhalen onjuist waren en dat hij altijd met wederzijdse toestemming heeft gehandeld. De verhalen leidden er wel toe dat de meeste van zijn concerten in de VS geannuleerd werden. Optredens in onder meer de Metropolitan Opera in New York, waar Domingo jarenlang werkte, werden afgezegd. Domingo stopte ook als directeur van de Los Angeles Opera, daar is een formeel onderzoek gestart.

"Ik ben altijd galant geweest"

Europese operahuizen hebben de samenwerking nooit opgezegd. De voorbije weken trad Plácido Domingo op in Oostenrijk, Rusland en Duitsland. Momenteel treedt hij op in Spanje en Italië. Voor het eerst heeft de zanger ook zelf gereageerd op de verhalen in enkele kranten. Daarin betwist hij opnieuw de juistheid van de beschuldigingen, maar hij ontkent ze ook niet rechtstreeks.

"Ik heb mij nooit ongepast gedragen", zei hij vrijdag in een interview met de Spaanse online krant El Confidencial. "Spanjaarden zijn van nature warm, hartelijk en liefhebbend. Ik ben altijd galant geweest, maar altijd binnen de grenzen van hoe een heer zich gedraagt, met respect en gevoeligheid. Ik heb mij nooit gedragen op de agressieve, dwingende en vulgaire manier waarop het in die verhalen beschreven wordt."

Spanjaarden zijn van nature warm, hartelijk en liefhebbend. Ik ben altijd galant geweest, maar binnen de grenzen van hoe een heer zich gedraagt. Ik was nooit zo agressief, dwingend en vulgair als die verhalen zeggen.

Plácido Domingo

Domingo ontkent ook dat hij zijn machtspositie heeft misbruikt: "Ik heb nooit een rol beloofd in ruil voor bepaalde gunsten." Een boodschap die hij maandag herhaalde in de Italiaanse krant Corriere della Sera. "Toen ik directeur was in de opera van Washington en die van Los Angeles, werden beslissingen om een rol toe te kennen, genomen door een team van 4 of 5 mensen. Niemand kon dus willekeurig beslissingen nemen."

Vlak na de beschuldigingen liet Domingo via zijn advocaat al weten dat er nu terecht andere normen en standaarden gelden dan jaren geleden. Is dit geen gedeeltelijke schuldbekentenis, vroegen de kranten hem. "Galante gebaren worden nu anders bekeken", zegt hij in El Confidencial. En: "Ik ben ervan overtuigd dat elke vorm van seksuele aanranding en aanstootgevend gedrag bestraft moet worden, op elke plaats, in elke historische periode", in Corriere della Sera.

In een interview in de Spaanse krant El País vandaag gaat hij nog een stapje verder. "De beschuldigingen komen voort uit culturele verschillen. Er zijn tegenwoordig plekken waar je helemaal niets meer kunt zeggen tegen een vrouw." Seksueel wangedrag moet altijd bestraft worden, zegt hij, maar hij heeft het gevoel dat de regels en normen zijn veranderd. "Vooral binnen de sociale groepen waar nu de beschuldigingen vandaan komen."

"De meest moeilijke maanden van mijn leven"

"De verhalen waarin ik beschuldigd werd van aanranding en machtsmisbruik sloegen in als de bliksem", gaat Domingo nog verder. "In één ogenblik werd het wereldnieuws, het hield niet op. Het klopt, in die zin dat ik een publiek persoon ben, dat ik onder het zoeklicht van de publieke opinie moet staan. Maar er werden heel aanstootgevende dingen over mij gezegd als mens. In enkele uren tijd werden zonder mijn medeweten optredens geannuleerd, een halve carrière werd in één adem weggeveegd."

De operazanger vertelt in El Confidencial en Corriere della Sera nog dat hij zich lange tijd in zijn huis opgesloten heeft. "Het was een nachtmerrie, de meest moeilijke maanden van mijn leven. De beschuldigingen werden automatisch geloofd, ik voelde mij al bij voorbaat be- en veroordeeld. (...) "Ik zocht troost in muziek en de steun van zijn familie. Nu herneem ik stilaan mijn dagelijkse leven, mijn werk, en tussen vrienden en collega's voel ik mij sereen."

Slachtoffers: "Niks galants aan het betasten van vrouwen"

Angela Turner Wilson en Patricia Wulf, twee operazangeressen die Plácido Domingo beschuldigd hebben van misbruik toen hij directeur was van de opera in Washington, zijn niet te spreken over de interviews. Via hun advocaat laten ze weten dat er "niks galants is aan het betasten van vrouwen op het werk, in eender welk land of in eender welk tijdperk".

Hij gedroeg zich niet als een heer toen hij vrouwen tegen hun zin betastte en kuste.

Slachtoffers van Plácido Domingo

"Hij gedroeg zich niet als een heer toen hij seksuele voorstellen deed, en toen hij vrouwen betastte en hen tegen hun zin kuste. (...) "Hij gedroeg zich niet respectvol toen hij aanbood hen te helpen met hun carrière als ze naar zijn appartement kwamen en seks met hem hadden."

De uitspraken van Plácido Domingo tonen vooral "een poging om zijn wangedrag goed te praten, door het op culturele verschillen te steken, en veranderende regels en standaarden (...). Hij blijft maar weigeren om de verantwoordelijkheid voor zijn fouten op zich te nemen en om enige vorm van spijt uit te drukken. Dat is extreem teleurstellend en diep verontrustend."

Meest gelezen