Direct naar artikelinhoud
Drugsoorlog

Een roekeloze cocaïnedief lijkt de spil te zijn van de Antwerpse drugsoorlog

In de nacht van maandag op dinsdag werd in Wommelgem een appartementsgebouw beschadigd door een ontploffing die vermoedelijk veroorzaakt werd door een granaataanslag.Beeld Marc De Roeck

Een blok cocaïne met het logo 88 heeft de vlam in de pan doen slaan in het Antwerpse drugsmilieu. Gabriël C., ‘de man met de lange vingers’, maakte zijn reputatie van cocaïnedief waar. Een dag later vloog de eerste granaat bij hem naar binnen. Ondertussen zitten we aan vijf aanslagen. 

Om de golf van aanslagen in Antwerpen een beetje te begrijpen is het goed de rekenmachine erbij te nemen. Antwerpse drugsbendes kopen hun cocaïne in Zuid-Amerika aan voor gemiddeld  800 tot 1.000 euro per kilo. De cocaïne wordt verstopt in een container en naar Antwerpen verscheept. Raakt de drugs ongemerkt voorbij de douanecontrole, dan is het bingo: de drugsbende kan cocaïne voor 21.000 tot 25.000 euro per kilo doorverkopen. Aan een transport van 500 kilo verdient een Antwerpse drugsbende al snel 12 miljoen euro. 

Op de 38-jarige Antwerpenaar Gabriël C., in het milieu bekend als ‘de man met de lange vingers’, rust de verdenking dat hij een lading drugs gestolen heeft. C. is een Antwerpse handlanger die drugsbendes helpt bij het ‘uithalen’. Hij ronselt havenarbeiders om op de beveiligde terminals de pas aangekomen cocaïne uit de Zuid-Amerikaanse container te halen en door te spelen aan de drugsbende. 

Sinds de zomer liepen de zaken niet vlot voor C. Zijn uithaalpogingen op de fruitterminal bij Belgian New Fruit Wharf mislukten verschillende keren. De douane was hem te snel af. Minstens drie – sommigen beweren zelfs zeven – ladingen cocaïne van 400 kilo tot 1,3 ton werden in beslag genomen. 

Volgens sommige bronnen zou een handlanger van C. valse documenten van de douane hebben aangemaakt om de inbeslagnames geloofwaardig te doen lijken.

De  opdrachtgevers baalden, maar bleven een beroep doen op C.. Tot ineens blokken met het logo ‘88' op de markt opdoken, wat het bewijs vormde dat C. had gelogen over de inbeslagnames. Hij was er zelf met de miljoenenlading vandoor. 

Vals overlijdensattest

C. is al enkele weken spoorloos verdwenen. Zijn vermoedelijk Albanese opdrachtgevers werken hun woede dan maar uit op de entourage van C. Vorige week werd een granaat binnen gegooid bij de ouders van  C. in de Van Heystveltstraat in Deurne.

Een dag later stapte een gewapende man ’s avonds de telefoonwinkel van Mohamed B. in Borgerhout binnen. Hij schoot de man in de buik en verdween. Mohamed B. strompelde de spoeddienst van het vlakbij gelegen Stuivenberg-ziekenhuis binnen. C. staat op het punt te trouwen met de zus van Mohamed B.

Een dag later ontploften twee granaten aan een appartementsgebouw aan Leiebos in Merksem. Dat zou een vergeldingsactie zijn van het kamp van C.  De man die schoot in Borgerhout zou familie hebben wonen in dat gebouw. 

En maandag ontplofte een granaat aan de deur van een gebouw in de Melkerijstraat in Wommelgem. Daar zou vroeger familie van C. hebben gewoond. Ook de schietpartij op een loods in Wilrijk afgelopen weekend zou bedoeld zijn als wraakactie tegen C. en zijn bende. 

C. is in geen velden meer te bespeuren. Op zijn adres aan de Stenenbrug in Borgerhout is zijn Vlaamse ex alleen achtergebleven. De man doet er ook alles aan om niet gevonden te worden. Hij heeft zijn voornaam gewijzigd. Vroeger heette hij officieel Aslim C.  

Hij liet ook een vals overlijdensbericht verspreiden in het drugsmilieu. Een attest van de Gambiaanse politie moet aantonen dat C. verdronk bij een zwempartij in het meer van Bijilo. 

Klopt niets van, een maand geleden liep hij nog rond in Borgerhout, vertellen andere bronnen. De man had zich wel vermomd met witgekleurde wimpers en haarbos. 

Zijn advocaten Liliane Verjauw en Nathalie Vansande hebben al maanden niets meer van hem gehoord. “Wij hadden voor hem een zaak bij het Hof van Cassatie lopen, maar hij heeft nog niet naar het resultaat geïnformeerd”, klinkt het bij de advocaten. 

Het Antwerpse parket wil voorlopig niet veel zeggen. “De nieuwe reeks van de aanslagen lijkt sterk gerelateerd aan het drugsmilieu en zijn mogelijk ook onderling met elkaar verbonden”, was gisteren de officiële uitleg.