Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

‘VRT mag geen regimezender worden’: ruim 1.200 mensen komen op straat voor openbare omroep

Actievoerders met deels geel geschminkte gezichten - een referentie naar de profielfoto’s op Facebook die voor 60 procent geel zijn gemaakt om de 60 procent besparing op projectsubsidies door de regering-Jambon aan te klagen.Beeld BELGA

Zowat 1.200 mensen hebben deze middag en avond op het Martelaarsplein in Brussel deelgenomen aan de manifestatie van het VRT-personeel. Het was de apotheose van de Vuurwerk-week, waarbij de medewerkers van de openbare omroep, vakbonden, de culturele sector en middenveldorganisaties een week lang actie voerden tegen het beleid van de nieuwe Vlaamse regering van Jan Jambon (N-VA).

Download de nieuwe app van De Morgen en mis geen enkele update.

Live

  1. Mediaminister in dialoog

    Aan het einde van het evenement werd een delegatie van de VRT ontvangen door Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Hij benadrukte dat de Vlaamse regering veel belang hecht aan een kwaliteitsvolle en slagkrachtige openbare omroep. Maar de regering wil ook investeren in onder meer onderwijs en zorg en dus moet ook de VRT besparen. 

    De mediaminister wil nadrukkelijk in dialoog gaan met de VRT om te zien hoe die besparingen doorgevoerd worden. "De besparingen moeten in overleg gebeuren", aldus Dalle.

    Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) krijgt een delegatie van de actievoerders over de vloer, onder wie Wim Stevens en Marleen Merckx ('Thuis') en Sebastiaan Cielen van 'Iedereen VRT'.Beeld BELGA
  2. Ruim 1.200 aanwezigen

    Zowat 600 deelnemers aan de optocht zijn iets na 16 uur aangekomen op het Martelaarsplein. Daar werden ze opgewacht door nog eens 600 sympathisanten uit het middenveld, van de vakbonden en uit de culturele sector. 

    Overal klinkt dezelfde klacht: "We moeten meer doen met minder middelen. Dat kan alleen maar ten koste van de kwaliteit gaan".

    Er zijn vertegenwoordigers van tientallen organisaties, waaronder de drie vakbonden, Hart boven Hard, Sanoma, Geneeskunde voor het Volk, jeugdverenigingen, 11.11.11, Velt, de CM en veel meer. Marcel Vanthilt heette iedereen welkom. "De VRT is meer dan ooit nodig. Het is niet zomaar een overheidsbedrijf, maar een mediabedrijf dat goed presteert, waar iedereen 24 uur op 24 en 7 op 7 werkt. De VRT is een huis voor iedereen, waar ook minderheden aan bod komen", aldus Vanthilt. 


    VRT-medewerkers krijgen op het Martelaarsplein versterking van sympathisanten uit het middenveld, van de vakbonden en uit de culturele sector. Beeld BELGA
  3. ‘VRT mag geen regimezender worden’

    Op een drukbevolkt Martelaarsplein wordt er tijdens verschillende toespraken van leer getrokken tegen de besparingen die de openbare omroep treffen. Guy Swinnen van The Scabs speelde er - allicht niet toevallig ‘Nothing On My Radio’.

    Politiek analisten Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen waarschuwden ook voor politieke inmenging bij de openbare omroep: 'De VRT mag geen regimezender worden.'

  4. BV's stappen mee op

    De optocht van het VRT-personeel is even na 15 uur vertrokken op de parking van de openbare omroep. Vooraan lopen BV's met een groot spandoek met de boodschap "We laten de VRT niet los". Onder meer Acteurs Ben Rottiers en Daan Hugaert, actrice Marleen Merckx en Sven Pichal van Radio 2 leiden de betoging.

    Met de optocht, die de steun krijgt van de vakbonden, de culturele sector en het middenveld, wil het personeel van de openbare omroep een positieve boodschap verspreiden aan de Vlaamse regering dat de openbare omroep een maatschappelijk belangrijke rol speelt.

    Beeld BELGA
  5. VRT-personeel komt samen voor optocht

    Aan het VRT-omroepgebouw aan de Reyerslaan in Brussel zijn enkele honderden personeelsleden samengekomen voor de optocht naar het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon gevestigd is. Met de optocht, die de steun krijgt van de vakbonden, de culturele sector en het middenveld, wil het personeel van de openbare omroep een positieve boodschap verspreiden aan de Vlaamse regering dat de openbare omroep een maatschappelijk belangrijke rol speelt.

    Met de optocht wil het personeel naar eigen zeggen "op een positieve manier duidelijk maken wat de VRT allemaal doet". De openbare omroep is volgens het personeel meer dan een nieuwsdienst en kritische journalistiek. "De VRT doet nog veel meer: we verspreiden ook een culturele identiteit en brengen verbindende programma's. Bij de VRT krijgt fictie veel kans. Heel wat acteurs en muzikanten hebben hun eerste stappen bij ons gezet. Voorts brengen wij programma's die elders geen kans krijgen, zoals 'Taboe' en 'Radio Gaga'", benadrukt Sebastiaan Cielen, woordvoerder van IedereenVRT, een organisatie van medewerkers van de openbare omroep die naar eigen zeggen losstaat van vakbonden en politiek.

    Al die programma's worden betaald met belastinggeld. IedereenVRT wil geen protestbeweging zijn, maar duidelijk maken aan de Vlaamse regering dat het personeel geschrokken is van de aangekondigde besparingen. "We willen een positief signaal geven aan de regering dat die moet beseffen dat de VRT al die verschillende maatschappelijke rollen heeft en dat we die niet kunnen waarmaken als die besparingen worden doorgevoerd", aldus Cielen.

  6. Waar bespaart de Vlaamse regering?

    De Vlaamse regering wil gemiddeld 6 procent knippen in een globale pot van 3 miljard euro aan subsidies. De cultuursector staat op zijn achterste poten, en ook het bredere middenveld sluit zich aan bij het protest.

    Bij de cultuursector worden vooral de projectsubsidies, voor startende kunstenaars en tijdelijke samenwerkingsverbanden, beknot.

    Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) van zijn kant bespaart 3 procent op de subsidies voor jeugdbewegingen en andere organisaties op het terrein. Overkoepelende organisaties, zoals de Ambrassade en de Vlaamse Jeugdraad, moeten wél de volle 6 procent besparen. 

    Organisaties als Netwerk tegen Armoede ontspringen de dans. SAM vzw, een kenniscentrum dat ondersteuning biedt aan bijvoorbeeld straathoekwerkers en armoedeorganisaties, moet in één klap 1 miljoen euro besparen vanaf 1 januari 2020. 13 van de 48 medewerkers dreigen op straat te belanden.

  7. 'We zijn creatief aan het verarmen': deze Vlamingen betogen mee

    Voor vrijheid, creativiteit en kwaliteit. Daarom vatten Kato Six (33), Clem Robyns (54) en Alexandra Smarandescu (23) vandaag post op het Martelaarsplein in Brussel. 'Er is geen ruimte meer om te experimenteren'

  8. 'Week van vuurwerk'

    Heel wat middenveldorganisaties vrezen de gevolgen van de besparingen, en niet enkel in cultuur. Daarom organiseren ze de ‘week van het vuurwerk’, zoals de actieweek heet. Het personeel van de VRT kondigde al een manifestatie op het Martelarenplein aan vandaag, waar minister-president Jan Jambon (N-VA) kantoor houdt. Nu zal ook de cultuursector en het brede middenveld zich bij die actie aansluiten.

  9. Open brief

    Met een open brief ondertekend door meer dan 100 organisaties trok het middenveld eerder al ten strijde tegen de besparingen van de Vlaamse regering. 

    “Als de regering echt wil investeren in een warm Vlaanderen, dan schroeft ze haar desastreuze plannen voor het middenveld, de openbare dienstverlening en de cultuursector terug”, klinkt het in de brief ondertekend door 118 organisaties. Daarbij onder meer klassieke middenveldorganisaties als Beweging.net, vakbonden en mutualiteiten, maar ook jeugdbewegingen als Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen, net als het Minderhedenforum, Çavaria of Hart Boven Hard.