Sea-Watch gaat verder onder Duitse vlag

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Sea-Watch 3, het schip dat vluchtelingen oppikt op de Middellandse Zee, vaart sinds vandaag niet langer onder Nederlandse vlag. Het schip gaat voortaan onder Duitse vlag verder, omdat "Nederland migratiebeheersing belangrijker vindt dan mensen redden op zee", zegt de Duitse organisatie Sea-Watch. De reddingsorganisatie zegt er onvoldoende vertrouwen in te hebben dat Nederland haar verantwoordelijkheden voor het schip serieus neemt. Ook stelt de organisatie dat Nederland herhaaldelijk niet thuis heeft gegeven wanneer er beroep werd op gedaan na een reddingsoperatie.

De organisatie beschuldigde het Nederlandse ministerie van Mobiliteit er ook van "ad hoc"-wetgeving ingevoerd te hebben om de werking van de ngo te bemoeilijken.

De Sea-Watch ligt momenteel geblokkeerd in de Siciliaanse havenstad Licata. Dat gebeurde nadat kapitein Carola Rackete de haven binnenvoer, ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten. Op dat moment bevonden zich 40 migranten aan boord van het schip. "We hopen snel weer op zee te kunnen, onder Duitse vlag, om levens te redden van een dood op zee of een gedwongen terugkeer naar Libië."

"Sea-Watch kijkt uit naar een vruchtbare relatie waarin de Duitse overheid haar verantwoordelijkheden als vlaggenstaat wel volledig en zonder politieke inmenging op zich neemt", klinkt het nog in een mededeling.

Bron: Belga