Direct naar artikelinhoud
Politiek

Informateur Magnette zit samen met CD&V, maar nodigt N-VA tot nader order niet uit

Informateur Paul Magnette.Beeld Photo News

Informateur Paul Magnette heeft donderdag een gesprek gehad met het cdH en heeft ook CD&V uitgenodigd voor een gesprek. DéFI heeft Magnette woensdag al gezien. N-VA heeft tot nader order nog geen nieuwe uitnodiging ontvangen.

Informateur Magnette voert in principe gesprekken met tien partijen, maar hij had de voorbije dagen enkel de paars-groene partijen - socialisten, liberalen en groenen - rond de tafel gebracht. Woensdagavond nog hadden die partijen een vergadering over de begroting. N-VA, CD&V, cdH en DéFI waren daar dus niet bij betrokken, wat nog eens duidelijk maakte dat Magnette aanstuurt op een paars-groene as.

Donderdag zei cdH-fractieleider in de Kamer Cathérine Fonck dat haar partij een afspraak had met Magnette. Het cdH beschikt over vijf zetels in de Kamer en zou zo een welgekomen aanvulling zijn op de zeer krappe meerderheid van 76 zetels van paars-groen. DéFI, goed voor twee Kamerzetels, had woensdag al een afzonderlijk een gesprek met Magnette.

Magnette praat donderdag ook nog met CD&V, een partij die met twaalf zetels net even groot is als de Vlaamse liberalen van Open Vld, waar op zijn zachtst gezegd nog niet iedereen overtuigd is van de paars-groene piste.

N-VA is voorlopig - als enige van de tien betrokken partijen - niet uitgenodigd voor een gesprek.

In Villa Politica (VRT) zei Kamerfractieleider Servais Verherstraeten dat het laatste gesprek dat Magnette had met CD&V dateert van 15 november. Verherstraeten hoopt persoonlijk dat de koning maandag, wanneer Magnette verslag uitbrengt, N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette in een “duobaan” het veld in stuurt.