Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Pelosi zet afzettingsprocedure president formeel in gang: ‘Trump heeft zijn ambt verraden’

Nancy Pelosi.Beeld AFP

In de Verenigde Staten wil Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de opstelling van een akte van beschuldiging tegen de Republikeinse president Donald Trump, met het oog op een ontzetting uit zijn ambt. Ze verwijt Trump dat hij de grondwet heeft geschonden door de hulp van een buitenlandse leider in te roepen om een politieke tegenstander te beschadigen.

Pelosi vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten. Ze heeft daarom de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden.

“De handelingen in het presidentschap van Donald Trump leggen het oneerbare feit bloot dat de president de eed van zijn functie heeft verraden, onze nationale veiligheid heeft verraden en de integriteit van onze verkiezingen heeft verraden”, klink het.

‘Niemand staat boven de wet’

Volgens Pelosi heeft Trump in strijd met de grondwet gehandeld en zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. “In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet.”

Het Huis van Afgevaardigden moet nu in een stemming bepalen of het aan het verzoek van Pelosi gehoor geeft. Pelosi zei dat ze niet wist hoe snel het Huis hiertoe overgaat. De Democraten hebben eerder laten weten dat ze het onderzoek – althans dat in het Huis – voor Kerstmis willen afronden.

De beslissing of de president wordt afgezet, valt uiteindelijk echter in de Senaat, en die wordt momenteel door de Republikeinen gedomineerd.

Aanleiding van de vraag van Pelosi is een telefoongesprek dat de Amerikaanse president op 25 juli voerde met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. Daarbij zou Trump 400 miljoen dollar aan hulp hebben beloofd als Oekraïne een onderzoek zou starten naar zijn politieke tegenstander Joe Biden en diens zoon Hunter. Biden, voormalig vicepresident van de VS, doet straks een gooi naar de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Trump ontkende deze ‘voor wat hoort wat’-aantijgingen altijd al met klem, en haalde donderdag meteen fors uit op Twitter. ‘Intimidatie van de president!’, schreef hij daar. 

Trump gaf eerder op de dag te kennen dat de Democraten eens moeten opschieten met hun ‘impeachment’, die volgens hem geen kans maakt. “Breng het snel in de Senaat en dan kan het land weer aan het werk”, zei Trump, die ervan overtuigd is dat de Senaat hem niet afzet.