Videospeler inladen...

"Het wordt heel moeilijk voor Rutten om dit tot een goed einde te brengen"

Informateur Paul Magnette (PS) wordt maandag weer bij de koning verwacht en dus zet hij de volgende dagen alles op alles om een paars-groene coalitie op de been te brengen. Grootste moeilijkheid daarbij is het overtuigen van Open VLD. Binnen die partij is er grote verdeeldheid en voorzitter Gwendolyn Rutten staat er voor een zwaar dilemma, legt politiek journalist Pieterjan De Smedt uit in "Terzake".

analyse
Pieterjan De Smedt
Pieterjan De Smedt is VRT-Wetstraatjournalist.

Terwijl er bij de meeste paars-groene partijen - socialisten, liberalen en groenen - momenteel radiostilte heerst over de gesprekken met de informateur - liet Christian Leysen (Open VLD) vanmorgen op de radio weten dat het te vroeg is om een keuze te maken voor paars-groen of paars-geel en dat Bart De Wever (N-VA) nu als informateur zijn kans moet krijgen. 

"Dat interview was niet doorgesproken met Rutten, wat aantoont dat de voorzitter haar troepen nog moeilijk onder controle heeft", zegt De Smedt. De laatste dagen is ook al gebleken dat de meeste liberale burgemeesters en het grootste deel van de liberale fractie in de Kamer paars-groen niet zien zitten. "Het wordt heel moeilijk voor Rutten om dit tot een goed einde te brengen."

Toch staat Rutten voor een dilemma, zegt De Smedt. "Als we de persoonlijke ambitie van Rutten om premier te worden buiten beschouwing laten, zit zij met de vrees dat als Magnette zou mislukken N-VA-voorzitter Bart De Wever het initiatief krijgt. Het zou dan best kunnen dat die niet echt een regering op de been wil of kan brengen en als hij faalt dan moet Rutten opnieuw bij Magnette aankloppen voor paars-groen. Haar positie is dan wel verzwakt omdat het dan paars-groen of nieuwe verkiezingen wordt, verkiezingen waar niemand zit op te wachten."

Als paars-geel mislukt, dan moet Rutten in een verzwakte positie terug bij Magnette aankloppen

"Mocht Bart De Wever met de PS een vergelijk vinden om een nieuwe regering te vormen, dan houdt men er bij Open VLD rekening mee dat het wel eens zonder hen zou kunnen zijn. Magnette stelt immers een veto tegen een regering met N-VA Ă©n met Open VLD omdat dat te veel rechts en liberaal zou zijn. In zo'n scenario is het dan niet uit te sluiten dat Koen Geens (CD&V) premier zou worden en de liberalen uit de boot vallen."

"Het punt blijft dat de sociale agenda van de PS niet zo eenvoudig te verzoenen is met de liberale kijk van Open VLD. Ook als de N-VA aan tafel zou gaan zitten met de PS is dat een moeilijk huwelijk. Op een gegeven moment zal er ergens een akkoord moeten worden gesloten, ofwel zal men nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven", besluit De Smedt. 

Bekijk hier het hele interview met Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen