© Kris Hossey

De Wever over Zuid-Korea: “Een miljoen betogers en nog geen snipper op straat”

Op dag één van een economische missie naar Seoul (Zuid-Korea) en Sjanghai (China) was Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onder de indruk van de discipline van de Zuid-Koreanen. Zelfs na de massabetogingen tegen de president van de voorbije weken bleven pleinen en straten van Seoel onberispelijk proper.

Dirk Hendrix

“Dat is toch straf”, zegt De ­Wever staande voor een vastgebonden pop van president Park Geun-hye op het centrale Gwanghwamun-plein in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. “Weken na mekaar zijn hier elke zaterdag telkens massa’s mensen komen betogen, tot meer dan één miljoen. Gisteren ook nog. En toch, zo hoor ik ook van onze ambassadeur, is daar de volgende dag niets meer van te zien, geen snippertje zwerfvuil, zelfs geen geknakt bloemetje. Naar het schijnt nemen de manifestanten hun afval altijd keurig mee naar huis. Misschien moet de harde kern van de Antwerp-supporters hier eens komen kijken. (lacht)

Woest op president

Een grote meerderheid van het Zuid-Koreaans parlement stemde vrijdag voor de afzetting van de van corruptie verdachte 64-jarige president Park Geun-hye. Het grondwettelijk hof moet wel nog het finale oordeel geven. Tot dan mag de president in haar ‘Blauwe Huis’ blijven wonen, de ambtswoning net achter de oude, reeds lang verlaten koninklijke paleizen van Seoul.

© Kris Hossey

Bart De Wever en een zeventigkoppige delegatie uit Antwerpen brachten daar zondagmiddag een kort bezoek. Ze passeerden er ook langs de permanent opgestelde tenten waarin de 300 foto’s ophangen van de slachtoffers – vooral tieners – van een ferryramp in 2014. De stoffelijke overschotten van negen van hen zijn nooit gevonden. Het drama traumatiseert de Zuid-Koreanen tot vandaag en ze achten Park mee verantwoordelijk door nalatig bestuur en corruptie. Ze zijn ook woedend over het feit dat nog altijd niemand weet waar Park was de eerste uren na de ramp. Ze wordt er zelfs van beschuldigd dat ze toen doodleuk bij haar ­kapper zat.

Deze morgen ontmoet Bart De Wever zijn collega Park Won-soon, de burgemeester Seoel. Die is nu een van de favorieten om de nieuwe president te worden.

© Kris Hossey

Preuts

De Wever hoedt zich voor politieke uitspraken over zijn gastheren. “Anders gaan ze nog zeggen dat ik hier voor oorlog zorg.”

Hij verbaast zich wel over culturele verschijnselen in het land. “Heb jij hier al één café gezien onderweg? Ik niet. En daarstraks was ik in het hotel even gaan zwemmen, om te bekomen van de vlucht (De Wever staat erop om in economy class te vliegen, red.). Zowel mannen als vrouwen en kinderen droegen van die dunne badpakken die het lichaam bedekken tot onder de knie. Je voelt je bijna een pervert als je daar in een gewone zwembroek tussen loopt. Nochtans is de helft van de bevolking atheïstisch, dan verwacht je een dergelijke preutsheid niet.”

Uiterlijk vertoon

Hij benijdt Seoul wel voor één fenomeen: jonge mensen gaan eerst in de goedkope periferie van de tien miljoen inwoners tellende metropool wonen en verhuizen naar het centrum van de stad zodra ze meer verdienen. “Bij ons is dat vaak andersom.”

Van de ambassadeur hoorde hij dat Zuid-Koreanen met een goed inkomen zeer gesteld zijn op uiterlijk vertoon. “Ze zullen nooit met een tweedehandsauto rijden. Als het even kan kopen ze om de paar jaar een nieuwe. Ze willen ook snel nieuwe, trendy kleren.”

© Kris Hossey

Belangrijk voor haven

De Antwerpse delegatie bestaat uit mensen van tientallen bedrijven en instellingen. “Zuid-Korea kennen we nog niet goed. We zijn hier om kennis te maken, om te zien of we deuren open krijgen”, zegt De Wever. “Dit is per slot van rekening de twaalfde economie ter wereld en ze zijn belangrijk voor de haven en de diamant. Ze vinden het ook nog belangrijk dat er politici bij zijn. Tja, hier krijg je als politicus tenminste nog respect. (lacht)

© Kris Hossey

© Kris Hossey

© Kris Hossey

© Kris Hossey

© Kris Hossey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER