Links de watervallen op 17 januari, rechts de watervallen op 4 december.
Volledig scherm
Links de watervallen op 17 januari, rechts de watervallen op 4 december. © Reuters

Wereldberoemde Victoria Falls “dreigen op te drogen”: waterpeil op laagste punt in kwarteeuw

De Zambiaanse president Edgar Lungu vreest dat de wereldberoemde Victoria Falls, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, dreigen op te drogen door de klimaatverandering. Het waterpeil bevindt zich er momenteel op het laagste punt in een kwarteeuw.

15 reacties

  • Kees Huls

    4 jaar geleden
    @Ludo Thibis. Dus als ge ziek wordt gaat ge niet naar den dokter. Want Moeder Natuur bepaalt dat. Ik denk daar anders over en denk dat je maatregelen moet nemen wanneer die mogelijk zijn. Het betekent ook dat in heel veel, meest arme, landen het steeds moeilijker wordt om zich te voeden. Maar Moeder Natuur wil dat zo en dat wij deze mensen opvangen dan waarschijnlijk ook. Ge hebt zeker geen (klein)kinderen!
  • Vladimir De Leeuw

    4 jaar geleden
    Geef eens een definitie van "klimaatontkenner" : is dat iemand die ontkent dat er een klimaat is? Is dat iemand die ontkent dat het klimaat wijzigt? Is dat iemand die ontkent dat CO2 een noemenswaardige rol speelt in het klimaat? Is dat iemand die ontkent dat het minieme menselijke aandeel in de CO2-concentratie een rol speelt in de klimaatwijziging? Iedereen weet toch dat het klimaat wijzigt, met en zonder de mens, en al voordat de mens bestond, ook in Afrika.
  • Danny Govaerts

    4 jaar geleden
    Hoeveel miljoen liter water wordt er stroom opwaarts nu gebruikt voor industriële landbouw die 15 jaar geleden nog niet bestond. Een gekend verhaal is toch dat een Indiër daar land heeft gekocht van de regering de bevolking verjaagd en er industriële groenten is gaan kweken in een woestijn zo groot als België.
  • patrrik versys

    4 jaar geleden
    Dat is misschien niet zo slecht want het peil van de oceanen zou stijgen, dit water komt dan niet al meer in de oceaan waardoor het peil misschien wel daalt, dat zal dan ook wel aan de milieuvervuiling liggen
  • piet deridder

    4 jaar geleden
    Heu en herstel zal langer duren. De natuur had zo’n 10 duizend jaar nodig na een ijstijd voor een temperatuurstijging van circa 4 °C, ons lukt dat in een paar honderd jaar. In ruimtetijden: in 1 seconde. Maar daarna blijft de temperatuur voor duizenden jaren op een sterk verhoogd niveau hangen, met alle gevolgen van dien.
  1. Amerikaanse basketbalster Brittney Griner vertelt voor het eerst over negen maanden in Russische gevangenis: “In mijn eerste cel lagen bloed, uitwerpselen en een groot mes”
    PREMIUM
    3

    Amerikaan­se basketbal­ster Brittney Griner vertelt voor het eerst over negen maanden in Russische gevangenis: “In mijn eerste cel lagen bloed, uitwerpse­len en een groot mes”

    Brittney Griner (33), de Amerikaanse basketbalspeelster die in 2022 negen maanden in een Russische cel werd opgesloten omdat ze betrapt was op het bezit van cannabisolie, deelt voor het eerst haar ervaringen. In een interview met tv-zender ABC getuigt ze dat ze tijdens haar gevangenschap zelfmoord heeft overwogen. Die mogelijkheid had ze ook, want in haar cel vond ze al op de eerste dag een groot mes. Dit is haar verhaal, gebaseerd op dagboeknotities die ze opschreef in de marges van een sudoku-boekje en een bijbel die ze bij had.
  2. PORTRET. De symfonie die uitgroeide tot het Europese volkslied: de 9de van Beethoven is 200 jaar oud
    PREMIUM
    3

    PORTRET. De symfonie die uitgroeide tot het Europese volkslied: de 9de van Beethoven is 200 jaar oud

    Potdoof was hij, Ludwig van Beethoven. In 1824 al vijf jaar. En toch componeerde hij toen, drie jaar voor zijn dood, een symfonie die uitgroeide tot het Europese volkslied, en misschien wel tot het bekendste muziekstuk aller tijden. Vandaag is het exact 200 jaar geleden dat Beethovens negende symfonie in première ging en dat ‘Alle menschen werden brüder’ voor het eerst gezongen werd. Portret van een symfonie die het tot beltoon op massa’s gsm’s schopte.