Direct naar artikelinhoud
CD&V-voorzitter

‘Obama van de Aldi’ versus grijze zakenman: wie wordt CD&V-voorzitter?

Sammy Mahdi en Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Vandaag weten ze bij CD&V wie Wouter Beke opvolgt. Tot voor kort lag havenbaas Joachim Coens op kop, maar dankzij een sterke campagne knokte jongerenvoorzitter Sammy Mahdi zich op gelijke hoogte. Wie beschikt over de beste troeven?

Sammy Mahdi

Sammy Mahdi. Nu zich een generatiewissel onder de partijvoorzitters lijkt door te zetten, zou de 31-jarige Mahdi niet misstaan in het rijtje.Beeld Tim Dirven

Pro’s

Nieuwe wind

Als iemand van CD&V een hippe partij kan maken, dan is het Sammy Mahdi (31). De Vilvoordenaar met Iraakse roots draagt steevast een hemd zonder das, de mouwen opgestroopt. En dat is niet de enige gelijkenis die sommigen ontwaren tussen hem en de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. Zo heeft de ‘Barack Obama van de Aldi’, zoals hij zichzelf noemt, het talent om een publiek in te pakken, of dat nu bij Voka of in een parochiaal centrum is.

Tijdens de voorzittersdebatten hield de felle debater zich nog koest om zijn collega’s te sparen. Maar als hij straks in een tv-studio tegenover Bart De Wever (N-VA) zit, mogen we vuurwerk verwachten. “In het begin dacht ik dat Coens het sowieso zou halen, maar de tijd speelt in het voordeel van Mahdi. Hij is echt opengebloeid in die debatten”, zegt Eric Van Rompuy.

Grote supportersclub

Als je Inge Vervotte, Steven Vanackere en Mieke Van Hecke tot je supporters mag rekenen, dan kan je niet klagen. In tegenstelling tot Coens, die de stille steun van enkele kopstukken geniet, kreeg Mahdi veel openlijke steunbetuigingen. Zo spraken parlementsleden Nahima Lanjri, Katrien Schryvers en Jef Van den Bergh op Facebook hun voorkeur uit. Ook ex-minister Wivina Demeester schreef een mail naar haar contacten om de jonge Mahdi aan te prijzen.

Generatiewissel

Met Conner Rousseau (sp.a), Georges-Louis Bouchez (MR) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) kunnen we stilaan spreken van een generatiewissel onder de partijvoorzitters. De 31-jarige Mahdi zou niet misstaan in dat rijtje.

De druk om te verjongen is groot binnen CD&V. Volgens de Twaalf Apostelen, die CD&V  hebben doorgelicht na haar verkiezingsnederlaag, moet de partij beter communiceren via sociale media. Dat is een kolfje naar de hand van Mahdi, die overigens een goede band heeft met de nieuwe MR-voorzitter Bouchez. Spreken we straks over de as Mahdi-Bouchez in plaats van de as Beke-Michel?

Contra’s

Risico

Mahdi zit niet verlegen om een straffe uitspraak. Zo was hij de enige voorzitterskandidaat die openlijk durfde zeggen dat CD&V niet langer moet streven naar een vergoeding van de Arco-coöperanten. “Hij durft zijn nek uitsteken, terwijl Coens meer de klassieke, gematigde CVP-stem is”, zegt Van Rompuy.

Maar wie voluit gas geeft, vliegt ook wel eens uit de bocht. Zo moest Mahdi zich excuseren toen hij een jaar na de aanslagen in deze krant een column schreef met als titel ‘Militairen, verlaat mijn straat’. Die scherpe toon hoefde niet, zei hij achteraf. Al bleef hij wel achter zijn punt staan.

En het platteland?

Eerst Molenbeek, nu Vilvoorde. Als ‘city boy’ is Mahdi vastberaden om CD&V op de kaart zetten in de steden. Maar de echte macht van CD&V ligt nog altijd bij de lokale besturen. En daar zien velen liever Coens komen. 

Joachim Coens

Joachim Coens. Op papier is hij de ideale CD&V-voorzitter, maar alles aan Coens lijkt een beetje grijs.Beeld BELGA

Pro’s

Ervaren stuurman

Interim-voorzitters Griet Smaers en Cindy Franssen kunnen op beide oren slapen als ze de sleutels van de Wetstraat 89 doorgeven aan Joachim Coens (53). Op papier is hij de ideale voorzitter. Zo erfde hij de naam en de ACW-affiliatie van zijn vader, wijlen onderwijsminister Daniël Coens. Als CEO van de haven van Zeebrugge dwingt hij respect af bij werkgevers. En als burgemeester van Damme weet hij wat de noden van de lokale besturen zijn.

In deze woelige tijden kan CD&V maar beter een ervaren stuurman aan het roer zetten, oordeelt menig CD&V’er. “Sammy Mahdi is een geboren debater, maar voor de partijleiding kies ik voor de rustige vastheid van Coens”, liet Raf Terwingen, die in de eerste stemronde sneuvelde, optekenen.

Nuchtere West-Vlaming

In tegenstelling tot de stedelijke Mahdi is Coens de man van la Flandre profonde. Hij appelleert aan de oude tijden waarin de CVP nog de plak zwaaide, zeker op het platteland. Dat hij een goede band heeft met West-Vlaams CD&V-boegbeeld Hilde Crevits, is mooi meegenomen.

Als West-Vlaming heeft Coens trouwens een groot electoraal voordeel. Een op de vier stemgerechtigde CD&V’ers woont in de provincie. De voorbije weken hebben lokale mandatarissen massaal stemmen voor hem geronseld. Andersom kan zijn komaf ook in het nadeel spelen. Niet iedereen in de partij is blij met de West-Vlaamse dominantie.

Contra’s

Grijze muis

Zijn haar, zijn maatpak, zijn ideeën: alles aan Joachim Coens lijkt een beetje grijs. Vandaar dat sommigen aan hem twijfelen. Is de 53-jarige ingenieur de man die de grote verandering kan belichamen? Is hij in staat om de jonge kiezer te mobiliseren?

Het moet gezegd dat Coens wel verrassende ideeën lanceerde tijdens de campagne. Zo pleitte hij voor een regering van technocraten en voor de oprichting van een ‘platform’ in plaats van een partij, zoals de beweging ‘En Marche’ van de Franse president Emmanuel Macron.

Persoonlijke revanche

Tot slot hangt er ook een zweem van opportunisme rond de kandidatuur van Coens. Nu er fusiegesprekken tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen op til zijn, is de kans reëel dat hij zijn functie als CEO kwijtspeelt. Sommige critici vermoeden dat hij bij CD&V op een mooie exit aast.

In zekere zin zou het partijvoorzitterschap een persoonlijke revanche zijn. In de jaren 90 leek Coens op weg naar het ministerschap, maar de dioxinecrisis en de daaropvolgende oppositiekuur verhinderden dat. Toen ook het partijvoorzitterschap onhaalbaar bleek, maakte hij niet veel later de overstap naar het bedrijfsleven.