Vakbonden en stad Antwerpen sluiten akkoord zonder naakte ontslagen

© Kioni Papadopoulos

Het Antwerpse stadsbestuur en vakbonden ACOD en ACV hebben een nieuw lokaal sectoraal akkoord gesloten rond de loon- en arbeidsvoorwaarden van de zowat 7.000 medewerkers van de stad. Hoewel het stedelijk apparaat de komende jaren blijft inkrimpen, vallen er geen naakte ontslagen. De vakbonden haalden ook onder meer een uitbreiding van de hospitalisatieverzekering en een hoger bedrag voor maaltijdcheques binnen.

jvh

Met hoeveel personeel de stad het na deze legislatuur minder zal doen, maakte het stadsbestuur vrijdag niet bekend. Tijdens de vorige legislatuur ging het om een vooraf aangekondigde afslanking met zowat 1.400 VTE’s (voltijdse equivalenten), nu zou dat “veel minder” zijn en komt er geen voorafgaand streefdoel maar wordt alles stap voor stap overlegd met de vakbonden.

“In tegenstelling tot bij vele andere lokale besturen vallen er geen naakte ontslagen”, zegt ACV-secretaris Skender Baleci. “Die werkzekerheid is erg belangrijk. Daarnaast hebben we ook een aantal financiële zaken binnengehaald. De stad Antwerpen blijft de beste arbeidsvoorwaarden bieden van alle lokale besturen.”

Tot de verworven koopkrachtverhogende maatregelen horen een uitbreiding van de hospitalisatieverzekering met een basis tandverzorging, een verhoging van de maaltijdcheques naar 8 euro, een verhoogde fietsvergoeding, een grotere tussenkomst voor openbaar vervoer en het wegwerken van de resterende verschillen tussen arbeiders en bedienden.

“Onze medewerkers zijn het gezicht en de drijfveer achter onze stad”, zegt schepen van Personeel Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Ze zetten zich dagelijks in om onze inwoners correct, vriendelijk en efficiënt verder te helpen. We verwachten veel van hen en belonen hen daar dan ook voor.”

Geen onderdeel van het akkoord: de inkanteling van de drie voormalige provinciale musea in de stad op 1 januari, met bijhorende wijzigingen in de loon- en arbeidsvoorwaarden van hun personeel. Daarover lopen nog steeds gesprekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen