Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Klimaatplan 2030: Jambon I raakt er nog niet uit

Klimaatplan 2030: Jambon I raakt er nog niet uit
Beeld Getty Images

De Vlaamse regering heeft nog geen akkoord gevonden over het klimaatplan 2030. Er zijn ‘extra berekeningen’ nodig.

Hoe zal Vlaanderen de Europese klimaatdoelen tegen 2030 behalen? De regering blijft het antwoord voorlopig schuldig. De centrumrechtse partijen zaten vrijdagmiddag urenlang samen om hun klimaatplan officieel goed te keuren. Maar finaal lukte dat niet. “We willen zeker zijn van onze cijfers. Daarom zijn nog extra berekeningen nodig. Het plan zelf is klaar, maar de technische onderbouwing moet ook perfect zijn. Anders krijgen we straks de – terechte – kritiek dat onze cijfers niet kloppen”, verduidelijkt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Binnen de Vlaamse regering wordt ontkend dat er ruis op de lijn zit in de meerderheid. Maandag komen de partijen opnieuw bij elkaar. Er zijn nog een drietal maatregelen die verder moeten worden bestudeerd, luidt het. Jambon I zou, volgens goed ingelichte bronnen, mikken op een uitstootvermindering van zowat 29 procent tegen 2030. Dat is minder dan Europa vraagt. Europa wil dat Vlaanderen tegen 2030 zijn schadelijke uitstoot met ongeveer 35 procent verlaagt in vergelijking met 2005.

Geen prioriteit

Het is al langer duidelijk dat de strijd tegen de klimaatopwarming niet bovenaan de agenda van Jambon I staat. De centrumrechtse regering wil wel proberen om de Europese klimaatdoelen tegen 2030 te behalen, maar ingrijpende maatregelen om de uitstoot van auto’s, vrachtwagens en gebouwen te verlagen (de probleemsectoren) staan niet in het regeerakkoord. Van de kilometerheffing voor auto’s is geen sprake meer. Van de verplichte renovatie na de aankoop van een woning evenmin.

Nochtans waren het deze twee maatregelen waar het voorlopig klimaatplan van Bourgeois I op steunde. Een voorlopige versie die niet volstond om de Europese klimaatdoelen te behalen. Bovendien overweegt Europa om de klimaatambities te verhogen. De nieuwe Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zou een uitstootvermindering van 50 procent of meer willen tegen 2030.

Klimaattop Madrid

Te lang moet de Vlaamse regering niet meer talmen met het klimaatplan. Europa verwacht het Vlaamse huiswerk – dat samengevoegd wordt met de voorstellen van het federaal niveau en de gewesten tot een Belgisch geheel – ten laatste op 31 december. Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat ze niet naar de klimaatconferentie in Madrid vertrekt zonder eigen plan. 

Normaal zou ze maandag afreizen. Wellicht moet ze haar vertrek minstens een paar uur uitstellen. Volgens Demir blijft de Vlaamse regering vasthouden aan de ambitie om de uitstoot met 35 procent te veminderen tegen 2030. “Maar de rekening moet kloppen”, klinkt het.

Dit weekend zullen experts extra berekeningen uitvoeren. Maandag komt de regering dan opnieuw samen. “Ik hoop dat er dan witte rook komt”, aldus Demir. Volgens de N-VA-minister is er binnen de regering geen onenigheid over de doelstelling op zich. 

Groen: ‘Puur amateurisme’

Dat de Vlaamse regering er (nog) niet in geslaagd is een akkoord te bereiken, is volgens Groen-fractieleider Björn Rzoska “puur amateurisme”. “Klimaat is de grootste uitdaging waar we als samenleving voor staan. Op dit moment halen we geen enkele doelstelling, terwijl een stevig en sociaal klimaatbeleid alleen maar winnaars telt”, aldus Rzoska. 

“Wat een afgang”, tweet ook Groen-parlementslid Mieke Schauvliege. “Al weken belooft Zuhal Demir een realistisch maar ambitieus klimaatplan. Wat blijkt? Het plan klopt niet. Nog 48 uur om het te doen kloppen. Excelleren mijn voeten.” 

PVDA spreekt van een “nieuw dieptepunt”. “We wisten al dat de regering-Jambon geen enkele ambitie had om een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid te voeren. Nu blijkt ze zelfs niet in staat om ook maar het begin van een plan op tafel te leggen”, zo reageert fractieleider Jos D’Haese. “Na de subsidies voor vervuilende multinationals en het ‘planepoolen’ van onze klimaatminister is dit een nieuw dieptepunt.”