SERV: ‘Helft zelfstandigen ziet werk niet meer zitten’

De landbouwsector scoort slecht. © Belga

De helft van de 347.000 Vlaamse ondernemers heeft geen werkbaar werk, zo blijkt uit een grote studie van de SERV waarover Het Laatste Nieuws maandag bericht.

De SERV, het overlegorgaan van de sociale partners, peilt elke drie jaar bij de zelfstandigen in welke mate hun werk tot stress leidt, of ze voldoende evenwicht vinden met hun privéleven, of ze gemotiveerd blijven en genoeg leerkansen krijgen.

Met die ‘werkbaarheidsgraad’ gaat het niet de goede kant op. Waar er tussen 2010 en 2013 nog een stijging werd opgetekend van 47,8 tot 51,4 procent, kalft dat cijfer dit jaar af naar 50,7 procent.

Stress op het werk – en de psychologische vermoeidheid die daaruit voortvloeit – blijft het grootste probleem.

Dat betekent dat liefst 49,3 procent van de zelfstandigen dermate veel klachten heeft dat hun baan onwerkbaar is. In de horeca gaat het zelfs om 62,3 procent van de zelfstandigen. Ook de landbouw (54,7 procent) en de bouw (52,1 procent) scoren belabberd. Stress op het werk – en de psychologische vermoeidheid die daaruit voortvloeit – blijft het grootste probleem.

“In 2001 hebben de sociale partners en de Vlaamse regering zich geëngageerd om tegen 2020 te streven naar een werkbaarheidsgraad van 55 procent, in de hoop de zelfstandigen langer aan de slag te houden”, zegt SERV-voorzitter en Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Maar deze laatste resultaten leren ons dat dit een lastige opdracht zal worden.” Onder meer een eenvoudiger administratie zou soelaas kunnen bieden. Ook moeten ondernemers blijvend aangespoord worden om hun managementscompetenties te versterken.

Partner Content