Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Drie mensen doodgeschoten op marinebasis in Florida, schutter maakte deel uit van Saudische luchtmacht

Drie mensen doodgeschoten op marinebasis in Florida, schutter maakte deel uit van Saudische luchtmacht
Beeld AFP

Een schutter heeft zeker drie mensen doodgeschoten op een Amerikaanse marinebasis in Florida. De politie schoot daarop de dader dood. De verdachte maakte deel uit van de Saudische luchtmacht en was klaarblijkelijk in een officiële hoedanigheid in de VS. Dat heeft gouverneur Ron Desantis op een persconferentie bekendgemaakt. Speurders onderzoeken of het incident al dan niet terreurgerelateerd is.

en

“Ik denk dat er veel vragen zullen zijn omtrent het feit dat dit individu een opleiding kreeg op onze bodem en dit heeft gedaan”, aldus de gouverneur. De regering van Saudi-Arabië “treft schuld, aangezien het een van haar onderdanen was”.

De melding van een ‘actieve schutter’ kwam er rond 13 uur Belgische tijd. De hele basis ging hermetisch dicht, de lockdown duurde zo’n twee uur. De schietpartij zou zich in een klaslokaal hebben voorgedaan. Minstens twee politieagenten zijn ook gewond geraakt, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Daarnaast vielen nog acht andere gewonden. Volgens de Nationale Publieke Radio (NPR) heeft een politieagent de Saudiër doodgeschoten.

Volgens het hoofd van de basis, kapitein Tim Kinsella, was de Saudiër daar voor een training in de luchtvaart.

De marine- en luchtmachtbasis Pensacola in Florida.Beeld Reuters

Sheriff David Morgan meldde dat de verdachte een handwapen gebruikte. De sheriff wil voorlopig de naam van de schutter nog niet meedelen, maar belooft een diepgaand onderzoek. “U zult de waarheid van ons horen”, aldus de politieman.

President Donald Trump tweette dat hij een telefoontje kreeg van de Saudische koning Salman. Die sprak zijn “diep medeleven” uit en zei hij dat zijn volk “geweldig boos is omtrent de barbaarse daden van de schutter. Die persoon vertegenwoordigt generlei de gevoelens van het Saudische volk dat van het Amerikaanse volk houdt”, aldus Salman volgens Trump.

Op de basis werken volgens nieuwszender CNN meer dan 16.000 militairen en 7.400 burgers.

Het gaat overigens om de tweede dodelijke schietpartij in amper een week op een Amerikaanse marinebasis. Twee dagen geleden schoot een marinematroos op de basis Pearl Harbor (Hawai) drie mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde.