zaterdag 7 december 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

“Shane en Brian kunnen misschien al nadenken dit weekend wat ze maandag willen zeggen, want zij krijgen het laatste woord. Zonder bijbedoelingen, he”, gaf voorzitter Liesens nog mee. Tom Palmaers

ASSISEN Limburg

“Moord, overval en moord”

Maasmechelen

De moord op Brouns, een brutale overval op de bewoners van kasteel Vilain XIIII en de liquidatie van Gedik. Voor aanklager Boyen bestaat er geen twijfel dat de twee in de beschuldigdenbank het Maasland in het najaar van 2012 geteisterd hebben. Onzin, vond de verdediging.

BeschuldigdeN

Genkenaar Shane Ronge (30) en Brian van Geene (27) uit Roermond

Beschuldiging

moord

Slachtoffer

Maasmechelaar Hilmi Gedik (39, foto)

Feiten

De Turkse kapper en luitenant van de Aquino’s werd met vier kogels vermoord aan zijn voordeur

Plaats

Jozef Smeetslaan, Maasmechelen

Datum

29 november 2012

Van onze verslaggever ter plaatse

Onbesproken was slachtoffer Hilmi Gedik niet, beaamde aanklager Patrick Boyen. “Maar hij verdiende het niet om op een koude vloer te moeten sterven. Ze lieten hem doodbloeden. En als hij dan nog geluid maakt, maken ze hem af met een schot tussen de ogen.”

Schietensklaar moeten ze daar gestaan hebben, oordeelde de aanklager. “Er waren geen kogelgaten in de voordeur. Als er iemand staat die zijn pistool nog moeten wapenen, zou je verwachten dat je probeert de deur dicht te gooien. Hilmi heeft zelfs de kans niet gehad om de afstandsbediening in hun gezicht te werpen om zich te verweren.”

Naast Shane en Brian is er wel die ene naam die hier zo vaak valt, maar die man moest alleen - onvrijwillig opgehaald door de politie - getuigen: “Waarom zit Elon M. niet in de beschuldigdenbank? Dat blijft hier zo’n beetje hangen. Wel, het is niet M. die Ronge contacteert na de moord, maar wel van Geene. Shane zei in het onderzoek dat hij de uitvoerders en opdrachtgevers van de moord op Gedik kent, maar ook die van de moord op Brouns. Ik denk dat hij ze zeer goed kent, ja. Ze zitten hier samen in de bank. Die twee zijn partners-in-crime vanaf het eerste moment dat ze elkaar leerden kennen op 15 augustus 2012.”

“Dit dossier doet me denken aan ganzenlever. U wordt uit uw huis geplukt en krijgt dit dossier door de strot geramd” Bert Vanmechelen advocaat van Brian van Geene

Boyen somde het lijstje op dat de twee volgens hem op hun actief hebben: de moord op Patrick Brouns op 13 november 2012 in Bree, de gewelddadige home invasion op Vilain XIIII op 19 november 2012 in Leut en dan de moord op Maasmechelaar Hilmi Gedik op 29 november 2012. “Die spiraal van geweld stopt pas op 5 december 2012, wanneer ze godzijdank worden tegengehouden tijdens een controle (met inbrekersmateriaal en een pistool met geluidsdemper in de auto, nvdr). En klaargemaakte colsonbandjes, om mensen vast te maken. Ik denk dat daar een nieuw bloedbad is voorkomen. Het is voor mij geen toeval dat de zware geweldsdelicten in het Maasland gestopt zijn nadat deze mensen zijn opgepakt.”

Twijfelen deed Boyen niet dat van Geene er altijd was bij geweest. “Deze twee jongens waren twee handen op één buik. Ook bij Vilain XIIII. Met wie anders zou Shane de feiten gepleegd hebben? En als ze in het kasteel met twee zijn binnengegaan, waarom zou van Geene dan bij Hilmi buiten blijven? Bij onschuldige mensen met twee, bij Hilmi die deel uitmaakte van de clan Aquino met één?”

Moord op Brouns

Boyen had ook nog een boodschap die sommigen minder graag gaan horen: “Als het van mij afhangt, zullen deze personen zich ook nog eens mogen verantwoorden voor assisen (voor Brouns): Ronge, van Geene en stiefvader J. Maar het zijn anderen die daarover moeten beslissen.”

Begrip had hij ergens wel voor J. “Die man zit in een moeilijk parket. Ik ben zeker dat hij meer weet en daarom ook een gegronde reden heeft om schrik te hebben voor dit tweetal. Hij heeft toenadering gezocht tot de Hells Angels. Dat kan daar wel eens goed mee te maken hebben, om bescherming te krijgen.”

Dat ze niet allebei hetzelfde aandeel hadden, wilden de aanklager en de advocaat van de slachtoffers zeker geloven. Maar samen uit, samen thuis. Gezien van Geene niets wil zeggen over die avond. “Hij mag dan wel een duister kantje gehad hebben, maar het was voor niemand een geheim dat Hilmi zijn kleine meid heel graag zag. Haar geluk maakte hem gelukkig. Dat is in enkele woorden samengevat wat het leven van Hilmi was”, beschreef meester Jo Muylle voor de dochter (17) en de ex-partner van Gedik. Op 29 november 2012 was L., toen tien jaar, een meisje zonder vader geworden. “Haar peter Silvio Aquino rept zich naar haar huis en zit drie uur te huilen met L. op de schoot. Daar maakt hij haar één belofte dat hij de daders zal helpen zoeken. De Aquino’s krijgen daarbij steun uit onverwachte hoek: van de federale gerechtelijke politie. De speurders verschieten zich zelf een bult, want er komt een nooit geziene openheid bij de Aquino’s.”

Voor de burgerlijke partijen is het duidelijk waarom Hilmi moest sterven: voor geld. Twijfel dat zowel Shane als Brian er die avond zijn geweest, die was er volgens Muylle niet. Maar er was,, ook in zijn ogen, die extra hoofdrolspeler. “Nog meer geslepen en zwijgzamer, de dirigent in het verhaal: M. De tip of de opdracht moet van hem komen.”

Bivakmutsen

Hij was het die, als schoonbroer van een belangrijk lid van de Aquino-clan, had kunnen opvangen dat er 80.000 euro was overgemaakt aan Hilmi. En hij kende Hilmi ook persoonlijk, na de moord was hij zelfs nog gaan groeten. “Shane en Brian zijn als vechtmachines gegaan om hem te overmeesteren en te horen waar het geld verstopt zat. Om hem daarna af te maken om niet herkend te worden, want hij zou niet open gedaan hebben als ze daar met bivakmutsen stonden. Maar ze moeten de afstandsbediening in zijn hand voor een wapen gezien hebben. Dus is hij meteen neergeschoten.”

Muylle sprak Ronge persoonlijk aan: “De man die u op het idee gebracht heeft om Hilmi te beroven en te vermoorden, heeft u gebruikt. Je denkt dat het jouw vriend is, maar dat is hij niet. Hij misbruikt uw jeugd en gebrek aan liefde.”

Brian van Geene mag dan blijven ontkennen, zowel de overval op kasteel Vilain XIIII als de dood van Hilmi, maar voor Muylle is zijn aanwezigheid onmiskenbaar: “Er waren twee daders bij Vilain. Wie kende Shane in die tijd buiten M. en Brian?”

Kloof

De beschuldigden zijn de voorbije dagen zichtbaar van elkaar gescheiden. Die kloof zou de verdediging vrijdag zeker niet proberen te dichten. “Ik vertel niets nieuws als ik u zeg dat dit een ingewikkeld dossier is. Ik ben al meer dan vijf jaar de advocaat van Brian en vanaf het begin schreeuwt hij zijn onschuld uit”, zei advocate Angela Piscione voor Brian. Meester Rik Vanreusel had één boodschap voor de jury: red een leven. “Roeien tegen de stroom, vechten tegen de orkaan, proberen uit de draaikolk van leugens te blijven. Daar zijn wij mee bezig. Er is al één leven verloren gegaan en dat spijt mij. Maar het kan nooit de bedoeling zijn van ons rechtssysteem om nog een tweede leven verloren te laten gaan door een onschuldige te veroordelen.”

Voluit werd er gevuurd op Ronge. Medelijden had de verdediging met de jury. “U bent letterlijk uit uw woning geplukt en krijgt een dossier van 44.000 bladzijden voor u. Het doet me denken aan ganzenlever. Die beesten hebben daar ook niet om gevraagd dat ze het door hun strot krijgen geramd. Niet dat ik jullie ganzen noem…”, aldus meester Bert Vanmechelen. Maandag beslist de jury over schuld of onschuld. Voorzitter Liesens gaf nog even advies mee: “Shane en Brian kunnen misschien al nadenken wat ze nog willen zeggen want zij krijgen het laatste woord.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws