Direct naar artikelinhoud
Vakbonden

Nieuwe vakbond ‘dicht bij mensen’ start in 2020

Een betoging van de socialistische vakbond. Krijgen ze straks gezelschap van een nieuwe vakbond?Beeld BELGA

Vanaf 2020 gaat de Nieuwe ­Onafhankelijke Vlaamse Vakbond (NOVV) van start, een nieuwe vakbond die dichter bij de mensen wil staan en onder meer het stakingswapen anders wil invullen.

en

Oprichter en ex-ACV’er Yves Van Antwerpen wil naar eigen zeggen een vernieuwende organisatie uitbouwen, onafhankelijk van subsidies of politieke partijen. Sinds oktober werkt Van Antwerpen, die lange tijd vakbondsafgevaardigde was bij Agfa-Gevaert en ACV-secretaris, aan de plannen voor een eigen vakbond.

“In 2020 gaan we van start in alle Vlaamse provincies”, zegt hij. Op dit moment moeten er nog medewerkers gezocht worden, maar Van Antwerpen is ambitieus. “De NOVV wordt iets totaal nieuws”, belooft hij.

Een vernieuwende vakbond moet volgens Van Antwerpen dichter bij de mensen staan. Daarom wordt ingezet op bereikbaarheid. Een contactcenter dat dag en nacht én in het weekend bereikbaar is, moet daarvoor zorgen. Bovendien zullen werknemers bij de NOVV terecht kunnen met problemen buiten de werksfeer, en wil Van Antwerpen ook juridisch advies aanbieden. Het stakingswapen wil Van Antwerpen op een andere manier inzetten.