Direct naar artikelinhoud
Aanslagbiljet

Ex-zakenman Filip Meert (50) krijgt aanslagbiljet in bus: ‘Gelieve tegen overmorgen 14 miljoen euro verplicht te betalen’

Gewezen Miss België Alizee Poulicek en Filip Meert, hier bij opnames van ‘De slimste mens ter wereld’.Beeld Photo News

Een kurkdroog aanslagbiljet van 14 miljoen euro, binnen de 48 uur te betalen, kreeg gewezen zakenman Filip Meert gisteren in de bus. ‘Ik kan dit niet betalen. Na twintig jaar laat men mij nog niet gerust, ook al ben ik onterecht veroordeeld.’

en

“Mevrouw, Mijnheer, u heeft een openstaande belastingschuld. Gelieve binnen de 48 uur het bedrag van € 13.927.820,46 verplicht te betalen.” Veertien miljoen euro alstublieft, en dat op Sinterklaas. Filip Meert, de gewezen zakenman en partner van ex-Miss België Alizée Poulicek (32), kreeg het aanslagbiljet gisteren in de bus. Hij werd in 2001 naar eigen zeggen onterecht schuldig bevonden aan grootschalige belastingontduiking. “Ach, ik ben het intussen gewoon”, zegt Meert. “De fiscus moet dit om de vijf jaar doen, anders verjaart het dossier en is de verantwoordelijke van de dienst zelf aansprakelijk.”

De lijdensweg van Meert sleept al twintig jaar aan. In 2001 werd hij door het Antwerpse gerecht tot vijf jaar cel veroordeeld in een groot fraudedossier waar hij nota bene zelf mee naar de fiscus was gestapt. “Ik had onregelmatigheden opgemerkt bij mijn handelspartners en ging dat als brave burger melden”, zegt hij. Via een btw-carroussel zou 162 miljoen euro aan btw zijn ontdoken. Meert hield zijn onschuld altijd staande maar werd toch veroordeeld. “Ik heb 45 maanden onschuldig in de gevangenis gezeten, omdat ik niets wilde bekennen dat ik niet had gedaan”, zegt hij daarover.

Straf uitgezeten

Meert zat zijn straf volledig uit, maar in 2017 viel een tweede hamer. Via een burgerlijke procedure werd hij veroordeeld tot het terugbetalen van 6,32 miljoen euro aan btw die hij persoonlijk zou hebben ontdoken. “Je gelooft het niet, maar de interesten op die btw – 7,6 miljoen euro – zijn intussen al hoger dan het bedrag zelf. Elke maand komt er 37.000 euro interest bij, dit kan ik nooit afbetalen”, zegt Meert. 

Net omdat Meert die 14 miljoen euro nooit zal kunnen afbetalen, hangt dit als een donkere wolk boven zijn gezin. Sinds 1 november wonen hij en Alizée Poulicek officieel samen, na jaren apart te hebben gewoond. “Alizée is een fantastische en ongelooflijk sterke vrouw, ze is altijd in mijn onschuld blijven geloven, ook al is dit voor ons een zware last om dragen”, zegt hij. “Alles wat ik meer dan het minimumloon verdien, gaat naar de fiscus. Maar voor onze twee kinderen was het niet houdbaar nog langer apart te blijven wonen, dus nemen we het risico dat we morgen alles kwijt zijn.”

Die risico is reëel: omdat het koppel samenwoont, gaat de fiscus er vanuit dat hun bezittingen thuis gemeenschappelijk zijn. “Ons hoofd ligt onder de guillotine, maar we weten niet wanneer ze zal vallen”, zegt Meert. “De deurwaarder kan hier elk moment binnenvallen en alles meenemen waar Alizée niet van kan bewijzen dat zij het heeft aangekocht. Maar facturen van potten, pannen en andere huisraad die door de jaren heen zijn gekocht, wie heeft dat nog?”, aldus Meert. “Dus ja, wij leven met die vrees, elke dag opnieuw. Maar gescheiden blijven leven was echt geen optie.”

Thesis als redding?

De laatste hoop die Filip Meert heeft, is dat het onderzoek volledig opnieuw wordt gevoerd. “Wij zijn in voorbereidende fase om een herziening van het strafdossier aan te vragen bij het Hof van Cassatie”, zegt zijn advocaat en fiscaal expert Michel Maus. “Twee studenten van de KU Leuven hebben het dossier voor hun thesis onderzocht en kwamen tot de conclusie dat het volledige dossier op een tunnelvisie van de speurders is gebaseerd. Als we kunnen aantonen dat er met het onderzoek is gesjoemeld en Filip effectief onschuldig is, kunnen we die herziening vragen”, zegt Maus. 

Of dat er ooit van komt, is niet duidelijk, want de procedure is hoogst uitzonderlijk. Als Maus effectief de nodige bewijzen kan verzamelen, moeten drie advocaten met meer dan tien jaar ervaring voor een hof van beroep én een advocaat die ingeschreven is bij het Hof van Cassatie het verzoekschrift ondertekenen. “Mocht er ooit een nieuw onderzoek van komen, ben ik er rotsvast van overtuigd dat ik over de volledige lijn word vrijgesproken. Er is een nieuwe generatie magistraten en rechters aan zet, die versteld zullen staan van de dwalingen in dit dossier.” CMG