Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Nieuwe MR-voorzitter: ‘Met paars-groen alleen redden we het niet’

Georges-Louis Bouchez (m.) is sinds vorige week de nieuwe MR-voorzitter.Beeld Illias Teirlinck

Ook de Franstalige liberalen lijken een paars-groene regering niet onomwonden te willen steunen. De zes paars-groene partijen alleen volstaan niet om formatiegesprekken op te starten, vindt de nieuwe MR-voorzitter, Georges-Louis Bouchez, zo maakt hij duidelijk in een interview met De Tijd.

“Met alleen de zes paars-groene partijen gaan we het de de komende vijf jaar niet redden, want er is geen stabiele meerderheid. Paars-groen beschikt over slechts 76 van de 150 Kamerzetels. Dat is niet genoeg”, zegt Bouchez. Neemt informateur Paul Magnette het cdH mee, dan zou zo’n coalitie wel aan 81 zetels komen. Ook CD&V of DéFi kunnen zetels leveren om de eventuele coalitie te depanneren.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Nog in het interview zegt Bouchez het verkeerd te vinden dat de informateur het budgettaire kader niet als uitgangspunt heeft genomen. Voor de MR mag het saneren van de begroting niet gepaard gaan met een stijging van de belastingdruk. “Ik wil niet dat de middenklasse de prijs betaalt van de vele voorstellen die in de informateursnota staan, zoals een verhoging van de uitkeringen”.