'Bierlobby wil leeftijdsgrens alcohol niet optrekken'

© marc herremans

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is geen voorstander van het verhogen van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol. Dat zegt ze in een reactie op nieuwe cijfers over het alcoholgebruik bij jongeren. Volgens de VAD is vooral de bierlobby tegen.

In België mogen jongeren vanaf 16 jaar bier, wijn en schuimwijn aankopen. Onder meer de Hoge Gezondheidsraad en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) raden evenwel aan de leeftijdsgrens op 18 jaar te leggen. Dat is zo in Nederland en de meeste andere Europese landen.

Maar, zegt De Block, die hogere leeftijdsgrens sluit alcoholmisbruik niet uit. ‘Maak van bier of wijn een verboden vrucht en ze worden alleen maar aantrekkelijker’, aldus minister De Block.

De minister pleit wel voor sensibilisering. ‘We moeten jongeren uitleggen wat de risico’s van alcohol zijn. De ouders vervullen daarbij een belangrijke rol, ook meer algemeen bij de keuze voor gezonde drank en voeding.’

De bierlobby

De ziekenfondsen zijn het niet eens met de minister en pleiten wél voor een verhoging van de leeftijdsgrens. Ze noemen dat een ernstig en duidelijk signaal. Dat alcohol daardoor aantrekkelijker zou worden, betwisten ze.

Ook de VAD reageert ontgoocheld. Sensibilisering alleen is onvoldoende, zegt directeur Marijs Geirnaert. Efficiënte maatregelen zoals het optrekken van de leeftijdsgrens worden echter tegengehouden door de bierlobby, aldus de experte. 'In Nederland had men 5 à 10 jaar geleden veel meer comazuipers dan vandaag. Tot ze de leeftijdsgrens hebben opgetrokken. Toen is het aantal wel degelijk gedaald', legt Geirnaert uit.

Andere maatregelen waar de VAD voor pleit zijn een verhoging van de prijs van alcohol en het aan banden leggen van reclame voor alcohol. 'Alcohol moet duurder zijn dan frisdrank of water. Dat is nu niet het geval.'

Verontrustend

Het aantal minderjarigen dat stomdronken in het ziekenhuis terechtkomt, ligt al ­jaren verontrustend hoog. Vorig jaar ging het om 2.234 jongeren tussen de 12 en 17 jaar, of gemiddeld zes per dag. Dat is een lichte ­daling tegenover 2017, toen waren het er nog 2.334. Kijken we naar de min 16-jarigen, voor wie ­alcoholgebruik wettelijk ver­boden is, dan ging het om 651 jongeren. Ter vergelijking; de cijfers in België liggen drie keer hoger dan in Nederland.

Extra alarmerend is dat het aantal erg jonge comadrinkers stijgt. Vorig jaar belandden 116 ­twaalf- tot dertienjarigen na ­bingedrinken op de spoed.

Meer hierover en een getuigenis, leest u hier.