Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

De Wever (N-VA) sprak met informateur Paul Magnette (PS)

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever voerde zaterdagavond overleg in Antwerpen met federaal informateur Paul Magnette (PS). Over de inhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt, maar naar alle waarschijnlijkheid ging het om niet meer dan een beleefdheidsbezoekje. 

en

Bart De Wever was zaterdagavond op bezoek in het Christmas House van Joe op de Grote Markt in Antwerpen. Op de vraag of hij de hand reikt aan paars-groen, antwoordde De Wever dat er “vanavond misschien nog iets wordt beslist”. “Ik krijg nog bezoek”, aldus De Wever. “Niet van de kerstman, maar uit het zuiden.”

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

De Wever verwees daarmee wel degelijk naar Magnette. Maandag wordt Magnette opnieuw bij de koning verwacht voor zijn verslag, en daarom doet hij nog een rondje met alle partijen. Aangezien N-VA nooit formeel heeft laten weten dat ze niet meer wilden deelnemen aan de gesprekken, gaat Magnette nu ook bij hen nog eens langs.

Geen plotwending

Dit weekend heeft Magnette nog bilaterale contacten met alle onderhandelaars, vooral telefonisch omwille van de drukke agenda’s, maar De Wever ziet hij dus fysiek. Grote plotwendingen moeten er niet verwacht worden. Veel meer dan een beleefdheidsbezoekje is het niet.

Paul Magnette.Beeld Tim Dirven

De afgelopen week sprak de informateur vooral met de paars-groene partijen. De sleutel leek daarbij bij Open Vld en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten te liggen. Zoals bekend is de partij verdeeld over de te volgen koers: meestappen in het paars-groene verhaal, of De Wever nog een kans geven om paars-geel te verkennen. 

Donderdag sprak Magnette dan opnieuw met CD&V en cdH. Maar CD&V-vicepremier Koen Geens bleef erbij dat “de trein in een bepaalde richting vertrokken is" en zijn partij niet van plan is daar zomaar mee op te springen. Ook hij riep op De Wever aan zet te laten komen.