De Schotse premier Nicola Sturgeon vindt in haar land een ruime meerderheid die tegen de brexit is.
Volledig scherm
De Schotse premier Nicola Sturgeon vindt in haar land een ruime meerderheid die tegen de brexit is. © AFP

Meerderheid van Schotten wil onafhankelijkheid als brexit plaatsvindt

Een meerderheid van de Schotten is voorstander van onafhankelijkheid als het Verenigd Koninkrijk de brexit doorvoert. Maar mocht het land toch in de Europese Unie blijven, dan zou een meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemmen. Dat blijkt uit een peiling van ‘The Sunday Times’.

17 reacties

  • Lucas Theophiel

    4 jaar geleden
    Dit is hun volste recht , maar alleen democratie gaat hen niet helpen ?????
  • Peter Wynants

    4 jaar geleden
    Eerst zien, dan geloven. Ik vind het heel amusant om te zien hoe onze linkse media in Vlaanderen steeds weer opnieuw rechts negeert en kleineert. Maanden lang heb ik enkel gelezen dat plots alle Britten tegen die Brexit waren. Dat die toen niet waren gaan stemmen omdat ze gewoon niet verwacht hadden dat pro Brexit het zou halen. Dat de uitslag helemaal ander zou zijn indien er een nieuw referendum zou komen. En dan komen er nieuwe verkiezingen en wint Johnson met overmacht. Grappig.
  • Kevin Cunningham

    4 jaar geleden
    Als je het vraagt aan de Engelsen (niet Schotten) zouden heel veel blij zijn als Schotland afschuurde. Tijdens de volgende 5 jaar gaat dit niet gebeuren. Het is immers het parlement van Londen die beslist en Boris mag doen wat hij wil nu.
  • christian lebis

    4 jaar geleden
    Norbert, dat klopt niet helemaal, de Schotten zouden op dat moment niet in de EU zitten aangezien Schotland geen onafhankelijk land was, dus een onafhankelijk Schotland zou dan een aanvraag moeten indienen en de procedure moeten volgen om toe te treden. Het gevaar voor de Schotten toen was Spanje dat veto recht heeft, en heeft aangegeven altijd haar veto te stellen tegen een land dat zich van een ander land heeft afgescheurd.Nu wilt het een uitzondering maken vanwege Brexit dus dat is goed
  • RENE LENAERTS

    4 jaar geleden
    Als de Schotten voor onafhankelijkheid zouden gaan na de Brexit zouden ze snel volwaardig lid van de EU kunnen worden; de 27 zouden ze ontvangen als revanche voor die Brexit.