Videospeler inladen...

Paars-geel vs. paars-groen: 5 hoogtepunten uit debat tussen Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in "7e dag"

Kamerfractievoorzitters Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo hebben in "De zevende dag" een opvallend hoffelijk debat gehouden. Hieronder vindt u de vijf opvallendste fragmenten in de discussie over paars-groen versus paars-geel, oftewel een federale regering met de groenen of met de N-VA.

1. Wat is er gisteren gebeurd?

Peter De Roover is de eerste N-VA’er die een tipje van de sluier licht over het bezoek van Paul Magnette gisteravond aan Antwerpen. De PS-informateur sprak er anderhalf uur met N-VA-voorzitter Bart De Wever, ondervoorzitter Lorin Parys en oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. 

Volgens Peter De Roover was het gesprek vooral pro forma. Magnette kwam volgens de Roover nog te elfder ure naar Antwerpen, omdat hij het gesprek nog moest afvinken op zijn to-dolist, voor hij morgen naar de koning gaat, terwijl hij altijd tot doel heeft gehad een paars-groene meerderheid te vinden: met de socialisten, de liberalen en de groenen dus.

Bekijk hier het fragment en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

2. Wat zal er morgen gebeuren?

Informateur Paul Magnette gaat morgen naar het paleis om bij koning Filip verslag uit te brengen. Magnette verwacht dat de koning zijn opdracht niet zal verlengen. Maar wat zal er dan gebeuren? Komt Bart De Wever aan zet? Of wordt het Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten of CD&V-onderhandelaar Koen Geens?

Kristof Calvo waagt zich niet aan een voorspelling: “Het maakt me weinig uit”, zegt hij. “Ik hoop dat er morgen iets gebeurt (...) Het belangrijkste is dat er snel een regering wordt gevormd.” Bart De Wever zou hij liever niet aan zet zien komen. Volgens Calvo is de kans groot dat met Bart De Wever een stap achteruit wordt gezet. “Als we nu een stap zetten, moet het een stap vooruit zijn.”

Valt Bart De Wever dan af? “Ik denk dat Magnette vooral hoopt dat hij groen licht krijgt, of beter: paars-groen licht krijgt, zegt Peter De Roover. “Als Magnette verder kan met paars-groen, dan kan de koning bezwaarlijk neen zeggen”, zei De Roover in de krant De Zondag. “Wij zijn alvast niet bang van de oppositie (...) Wij gaan de moeilijke onderwerpen niet schuwen, maar we gaan ook niet te keer gaan zoals gekken.”

Bekijk hier het fragment en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

3. De hamvraag: paars-groen of paars-geel?

Peter De Roover zegt nog eens dat Paul Magnette als informateur van meet af aan het plan heeft gehad om een paars-groene meerderheid te zoeken. “Daarvoor zal hij vooral twijfel moeten wegwerken bij Open VLD.” 

Deze week werd duidelijk dat er binnen de liberale partij een kloof tussen de basis - die aanstuurt op een paars-gele regering met de N-VA - en de partijtop, die neigt naar een paars-groene regering met de socialisten en de groenen, hoewel de laatste onderhandelingsnota van Magnette voor de blauwen “imbuvable”, vrij vertaald: onverteerbaar, was.

Gelooft De Roover nog in een paars-gele regering? De heel verschillende verkiezingsuitslag in het noorden en het zuiden van het land maakt het volgens De Roover heel moeilijk om overeenstemming te vinden tussen de N-VA en de PS. “Dat betekent dat meneer Magnette een grote inspanning zal moeten doen om iets te vinden dat in het noorden van het land succes kan hebben.”

Kristof Calvo zegt dat hij vooral snel een regering wil, die tegemoet komt aan de bezorgdheden van àlle kiezers, ook van Vlaams Belang-kiezers en “het goede uit de regionale regeerakkoorden”. “Het is cruciaal dat de partijen proberen de verschillen te overstijgen en vooral op zoek gaan naar de overeenkomsten die er ook kunnen zijn."

Bekijk hier het fragment en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

4. Jobs, jobs, jobs?

“Het goede uit de regionale regeerakkoorden”, waar Calvo over spreekt, is het optrekken van de werkzaamheidsgraad, het aantal mensen van de bevolking dat werkt. “Ik lees zowel in het Vlaamse, het Waalse als het Brusselse regeerakkoord de ambitie om de werkzaamheidsgraad op te trekken. Dat is heel belangrijk, ook voor onze publieke financiën.” 

Calvo vindt de jobbonus van de Vlaamse regering een goed idee en zou het goed vinden als een volgende federale regering “een gelijkaardige inspanning levert”. Peter De Roover ziet dat het inderdaad een gemeenschappelijke doelstelling is om de werkzaamheidsgraad te verhogen, “maar de manier waarop is totaal tegengesteld”.

Bekijk hier het fragment en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

5. Is de N-VA opgeschoven naar Vlaams Belang?

Kristof Calvo stelt ten slotte dat de N-VA na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar opgeschoven is in de richting van Vlaams Belang. Hij herinnert Peter De Roover eraan dat het tien jaar geleden de grote ambitie van de N-VA was om Vlaams Belang klein te krijgen. 

“Wat is er het voorbije jaar gebeurd? Men heeft een regering laten vallen over een migratiepact waar men zelf eerst twee jaar over heeft onderhandeld (...) Dat heeft gezorgd voor een kiescampagne die te weinig gegaan is over pensioenen, de strijd tegen armoede en heel veel gegaan is over migratie. Dat heeft een verkiezingsoverwinning opgeleverd voor Vlaams Belang.” 

Peter De Roover ontkent dat zijn partij Vlaams Belang achterna gelopen is. “We zijn niet opgeschoven naar Vlaams Belang; de kiezer is opgeschoven naar Vlaams Belang. En met het Vlaams Belang moet je rekening houden. Door hier niet naar te luisteren, demoniseer je volgens de Roover een belangrijke groep van kiezers.

Bekijk hier het fragment:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het volledige debat tussen Peter De Roover en Kristof Calvo in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen