Direct naar artikelinhoud
Bijzondere bijstand

Als ik de inhoud van mijn mailbox mag geloven, dan gaat AB Inbev volgend jaar op de fles

Als ik de inhoud van mijn mailbox mag geloven, dan gaat AB Inbev volgend jaar op de fles
Beeld Sven Franzen

Ik drink geen alcohol. Ik hoef ook niet uit te leggen waarom niet, het is een persoonlijke keuze. Toch vindt mijn omgeving dit moeilijk om te begrijpen en blijven ze aandringen op kerst-, personeels- en familiefeesten. Hoe kom ik de eindejaarsperiode door?
Veel mensen, van overal

Beste mensen,

Nou. Als ik de inhoud van mijn mailbox mag geloven, dan gaat AB Inbev volgend jaar op de fles. Blijkbaar brengen heel wat mensen deze maand door in premature frustratie omdat hun familieleden niet (willen) snappen dat ze straks liever een cola dan een coupe heffen op de geboorte van Jezus.

Zelf consumeer ik braafjes mijn tien units per week, maar ik heb wel behoorlijk wat vrienden die geen druppel aanraken. Sommigen omdat ze het niet lekker vinden, anderen omdat ze de controle niet graag verliezen, iemand die zijn pact met de Duvel om medische redenen moest doorbreken en eentje die het zich niet kan veroorloven om zijn straight edge tattoos te laten weglaseren. Allemaal worden ze geconfronteerd met dezelfde obstakels en hebben het ge­voel dat ze terechtstaan en hun eigen nuchterheid moeten bepleiten. En zelden krijgen ze een smakelijker alternatief dan sinaasappelsap-uit-brik aangeboden.

Drinken, dat is hier wel een dingetje. Het is niet voor niets dat we Tournée Minérale in de kortste maand van het jaar hebben gedumpt. Wij Belgen houden van alcohol, en we zijn er nog trots op ook. Onze thuis is waar onze schuimkraag de kans niet krijgt om te verdwijnen, en durf niet te opperen dat alcohol eigenlijk toch ook wel een beetje een drug is en we ons gebruik misschien wel eens onder de loep mogen nemen of ze knippen prompt je pas in twee.

De kans is dus groot dat je ook dit jaar de flauwe opmerkingen zult moeten slikken terwijl je van een ongeïnspireerde mocktail (grenadine met datzelfde sinaasappelsap) nipt. Nochtans zijn er heel wat cijfers die jouw soberheid stutten. Volgens de WHO maakt alcohol in Europa 800 dodelijke slachtoffers per dag. Dat is meer dan aids, tuberculose of geweld. En wereldwijd is alcoholgebruik de derde belangrijkste risicofactor voor ziekte en invaliditeit. Niet feestelijk, wel feitelijk, al hoef je deze informatie niet meteen te delen wanneer ome Henk je bij het aperitief ook een glas cava geeft “omdat toasten met appelsap zo sneu is”. Geheelonthouders hebben naast opdringerige flessenhalzen ook te kampen met hardnekkige vooroordelen en door dit soort ‘leuke weetjes’ ga je jezelf niet bepaald onderscheiden als de gezelligaard van de groep. Maar als ze je keuze écht niet respecteren, je glas blijven volschenken, je jezelf ieder uur moet verantwoorden en je constant geconfronteerd wordt met platitudes over alcohol kan het geen kwaad om de wetenschap erbij te halen. Want mathematisch mag het dan wel allemaal mogelijk zijn, geentje is geentje. 

Gekwelde lezer, blijf niet langer zitten met dat probleem maar mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be