Direct naar artikelinhoud
Interview

Na de peperdure banaan aan de muur: ‘Musea kunnen gerust een extra portie humor gebruiken’

Na de peperdure banaan aan de muur: ‘Musea kunnen gerust een extra portie humor gebruiken’
Beeld EPA

Een banaan die met ducttape tegen een muur was geplakt als onderdeel van de kunstbeurs Art Basel Miami Beach is door een bezoeker opgegeten. Waarde van het kunstwerk: 120.000 dollar of 108.000 euro. Liefhebber van moderne kunsten Stijn Van de Voorde weet waarom een banaan aan uw muur nooit evenveel waard zal zijn.

Wat vindt de liefhebber in u van ‘Comedian’, het werk van Maurizio Cattelan?

“De banaan aan de muur op zich is geen kunst. Wel hoe het komt dat jij mij vandaag opbelt om het daarover te hebben voor een artikel in De Morgen. Dat is kunst. Dat is fascinerend. Sommige kunstenaars maken iets waar onterecht veel aandacht aan gegeven wordt. Andere kunnen het zich permitteren een banaan in een museum te hangen, daar geld van te maken en zelfs een artikel op HLN.be mee te verdienen.”

Waar heeft Cattelan dat aan verdiend?

“De man moet niets meer bewijzen. Alles wat hij doet, wordt gerespecteerd. Dat heeft hij voor een groot stuk aan zijn humor te danken. Kunst is in vele gevallen serieus en zwaarwichtig. Cattelan probeert dat al zijn hele leven te doorbreken. Zoals met het gouden toilet in het Guggenheim in New York, waar je echt kon gaan kakken. 

“Zijn werken zijn altijd een belevenis. Zoals het werk ‘Untitled (Manhole) (Zonder titel)’ in Museum Boijmans Van Beuningen, waar een zelfportret van Cattelan door een gat in de vloer naar een zaal met Bruegel-werken kijkt. Hij is grappig. En musea kunnen gerust een extra portie humor gebruiken.”

Is zo’n werk echt 108.000 euro waard?

“Het is een select groepje met geld die de geldwaarde van een stuk kan bepalen. En daar zal iedere keer wel een reden voor zijn. Met een prachtig geschilderd landschap breek je vandaag geen potten meer. Of die mensen met geld voldoende smaak hebben? Dat doet er niet toe. Nickelback is volgens iedereen de slechtste band ooit. Maar de band staat wel in de top vijf van meest verkochte platen in de afgelopen 30 jaar. Hebben al die mensen dan geen smaak? 

“Daarnaast mag je het verhaal achter de kunstenaar niet onderschatten. Zo wordt Banksy er ernstig van verdacht dat hij zelf werken vernietigt zodra er voldoende foto’s van gemaakt zijn en iemand graag een of andere muur wil uitbreken om het tentoon te stellen.”

Dat David Datuna, zelf een performancekunstenaar, de banaan opat, draagt dus enkel bij aan het verhaal.

“Zeker. Dat is wat Catellan wil. Het maakt zijn werk, zijn verhaal, af. Mensen zijn niet per se op zoek naar iets wat mooi is. Het moet vooral cool zijn. 

“Er worden vandaag zo veel mooie dingen gemaakt. Maar blijkbaar zijn werken van interessante mensen achter de werken dan meer waard dan andere. In de muziekwereld is dat ook zo. Zelfs van de meest populaire bands tolereren we een slecht nummer. 

“Welk moment denk jij dat verkozen zal worden tot kunstmoment van het jaar? De shredder van Banksy of de banaan van Cattelan. Kunst moet iets met je doen. Je moet er blij of boos van worden. Daar slagen zij heel goed in. 

“Kijk maar eens in de commentaren van HLN.be. Dat doe ik altijd als over zulke kunstwerken bericht wordt. Zo reageerde Jean Pierre Tibermont: ‘En voor zo een onzin worden waarschijnlijk subsidies gegeven...??? hiermee wordt bewezen dat Jambon gelijk heeft met zijn nieuwe beleid !!!’”

Een vrouw poseert bij een banaan die aan de muur geplakt werd met ducttape. De banaan van het kunstwerk ‘Comedian’ van Maurizio Cattelan werd vervangen omdat David Datuna de vorige leukweg opat.Beeld REUTERS