Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Wat is in ’s hemelsnaam de insteek van ‘Kamp Waes’?

Tom Waes gooit in ‘Kamp Waes’ de deuren van de hypergetrainde eenheid van het Belgische leger, de Special forces, open voor gewone burgers.Beeld VRT - deMensen

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Tom Waes heeft zijn job laten afpakken in Kamp Waes.

Wat is in ’s hemelsnaam de insteek van Kamp Waes? Want, zoals presentator/durfal Tom Waes het zelf aankondigt: “Ze hangen het niet aan de grote klok, maar de Special Forces-eenheid is een van de meest actieve eenheden van het Belgische leger.” Hun werk is gevaarlijk, vaak undercover, dus werken ze liever onder de radar.

Alleen, hun rekrutering lijkt wat te slabakken, dus doen ze een oproep op televisie om gewone burgers te scouten voor hun intensieve opleiding. Nu niet om de eerste aflevering helemaal te spoilen, maar de vijftien rekruten die Waes heeft opgetrommeld, lijken na een dag in de training niet meteen uit het juiste hout gesneden.

Als de Special Forces dan toch zo’n topgeheime eenheid is, zou er niemand zichtbaar in beeld komen. Dan zou de ploeg van Waes er niet welkom zijn. Net zoals er logischerwijs ook zelden camera’s welkom zijn bij de BOB, het totalitaire Noord-Korea of de privéfeestjes van de Britse Prins Andrew. Nu dus wel.

Fly & Stijn Show

Volgens mij is Kamp Waes een wraakactie van Fly en Stijn, de enige twee Special Forces-operatoren die wel herkenbaar meewerken. “Dit is geen spel, maar een test”, klinkt het nodeloos beangstigend. “Jullie gaan marcheren tot je erbij neervalt, en we gaan jullie slaap afpakken.” Er is een reden waarom net die twee in beeld komen.

Fly en Stijn hebben er net iets te veel plezier in om eens de tv-presentator uit te hangen, inclusief gekruiste Michiel Devlieger-armen. Zij delen de bevelen uit, zorgen voor onnodige kleineringen en sturen finaal de kandidaten naar huis. In het format dat ze zelf hebben bedacht, krijgt Tom ‘Tomtesterom’ Waes niet eens een actieve rol toegedeeld.

Fly en Stijn hebben er net iets te veel plezier in om eens de tv-presentator uit te hangen.Beeld VRT - deMensen

Het zou me niet verbazen dat Fly en Stijn graag zelf eens op tv kwamen. Waarschijnlijk schrijven ze zich al jaren in voor De mol, maar zijn ze nog nooit op gesprek mogen komen. Dan maar Twee tot de zesde macht, maar daarvoor moet je meer kunnen dan push-ups, met een 20 kilo zware rugzak om de schouders rondlopen of kaartlezen.

Dan maar een eigen spel – sorry, test – waarin ze zelf kandidaten kunnen kleineren in de proeven waar ze zelf zo vertrouwd mee zijn. Met Tom Waes in de rol van brave reisleider, die vooral niet met de medailles kan gaan lopen. En met onhandig onherkenbaar gemaakte collega’s die vooral de Fly & Stijn Show niet mogen stelen.

De kandidaturen liepen vlot binnen. Wellicht zaten ook zij al jaren te azen op een deelname aan De mol. Maar ik weet niet of ze er goed aan hebben gedaan om gratuit mee te stappen in deze promostunt. Want of die nu is voor het Belgische leger of voor Fly en Stijn zelf, ik kan alvast geen kaki meer zien.

Kamp Waes, zondag om 20 uur bij Eén.