Vlaams minister Weyts haalt opnieuw uit naar “blokkeringsfederalisme”

© BELGA

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) haalt opnieuw uit naar zijn federale evenknie François Bellot (MR) en diens “blokkeringsfederalisme”. Enkele maanden geleden kwam het al eens tot openlijke kritiek. Maandag borrelde het ongenoegen van Weyts weer op in een officieel persbericht. Persagentschap Belga kon echter het advies van de Raad van State inkijken.

Kern van de zaak is de wachttijd van drie jaar voor kandidaat-chauffeurs van wie het voorlopig rijbewijs verviel. Weyts heeft alles klaar om die af te schaffen, de nieuwe regeling verschijnt eerstdaags in het Staatsblad. Maar Bellot trekt naar de Raad van State omdat het om een federale bevoegdheid zou gaan.

“Blokkeringsfederalisme”, foetert Weyts. “We zijn het intussen wel gewoon dat minister Bellot de Vlaamse regering voor de Raad van State sleept omwille van vermeende bevoegdheidsoverschrijdingen. Er lopen op dit moment al zeven verschillende procedures”, aldus de Vlaams-nationalist.

Weyts hekelt dat Bellot in dit geval bovendien “nog een stap verder” gaat, door de afschaffing “onmogelijk te maken op het terrein”. “De steden en gemeenten hebben immers het (federale) informaticasysteem Mercurius nodig om een nieuw voorlopig rijbewijs uit te kunnen vaardigen. Bellot weigert nu pertinent om Mercurius aan te passen.” Voor de Vlaamse N-VA-minister - wiens partij federaal mee bestuurt met de MR van Bellot - gaat het om “politieke ongehoorzaamheid”.

Raad van State spreekt Weyts tegen

© BELGA

Opvallend: Bellot is zelf niet tegen die afschaffing. Hij is bereid daarover in overleg te treden met de drie gewesten en merkt op dat N-VA-Kamerleden ook nu al een wetsvoorstel kunnen indienen om de wachttijd af te schaffen.

Maar dan wel op het federale niveau dus. Bellot is er immers van overtuigd dat het om een federale bevoegdheid gaat, ook al heeft de zesde staatshervorming de regels rond de rijscholen en de rij-examens naar de deelstaten overgeheveld.

De Raad van State bevestigt die lezing, zo blijkt uit het advies dat Weyts op 30 september 2016 ontving over zijn plannen. “Het spreekt voor zich dat wanneer specifieke bevoegdheden met betrekking tot de scholing, de examens en de rijscholen aan de gewesten worden overgedragen, de overige aspecten met betrekking tot de voorwaarden voor het uitkeren van een rijbewijs en voor het besturen van voertuigen tot de residuaire bevoegdheid van de federale overheid blijven horen”, luidt het. “Het voorlopig rijbewijs, het rijbewijs met punten en de regels inzake verval blijven tot de federale bevoegdheid behoren.”

“Uitspraak ten gronde”

Bellot heeft Weyts en minister-president Geert Bourgeois daar op 29 november per brief nog eens aan herinnerd, verduidelijkt zijn woordvoerder. “Dit is helemaal geen blokkeringsfederalisme. Dit is puur begrijpen dat de staatshervorming een grijze zone had, waarover het advies van de Raad van State nu zeer duidelijk is. Mocht Vlaanderen niettemin doorzetten, dan zullen we dus naar de Raad van State stappen voor een uitspraak ten gronde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen