camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Motivatiecoach Carl Van de Velde.  ERIC VANHOOREN

Wetenschappers ontsnappen aan “fenomenale schadeclaim” van managementgoeroe

De Vlaamse motivatiecoach Carl Van de Velde (53) wou maar liefst 400.000 van twee wetenschappers, omdat ze in een kritisch artikel zijn methodes in vraag hadden gesteld. Maar de Gentse rechter gaat daar niet op in: “Wetenschappers hebben het recht om hun beargumenteerde mening te uiten.”

Carl Van de Velde organiseert seminaries voor ondernemers en zelfstandigen, waarbij hij hen bijvoorbeeld blootsvoets over gloeiende kolen laat lopen. Allemaal om van hen betere zakenlui te maken. Twee wetenschappers schreven in augustus 2018 een kritisch artikel waarin ze Van de Velde op de korrel namen, en vragen stelden bij zijn seminaries.

Patrick Vermeren en Bart Van de Ven publiceerden hun artikel in het tijdschrift van Skepp, de studiekring die pseudowetenschappers wil ontmaskeren. Volgens de wetenschappers verkoopt Van de Velde vooral gebakken lucht.

Van de Velde was niet gediend met het artikel en stuurde een dagvaarding naar de twee. Hij eiste 400.000 euro, “inkomsten die hij door het artikel was verloren.”

LEES OOK. “Motivatiecoach eist 400.000 euro van twee wetenschappers na kritisch artikel: “Fenomenaal bedrag, om ons te intimideren”

Maar de rechter in Gent gaat daar niet op in. “Het zijn scherp geformuleerde waardeoordelen”, oordeelt de rechter. “Ze hebben het recht om hun mening, dat seminaries niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs, te uiten.” Van de Velde moet 8.400 euro gerechtskosten betalen.