© jbs

Celstraffen tot vijf jaar gevorderd voor leden van ‘opvolger’ Sharia4Belgium

Het federaal parket heeft vijf jaar effectieve celstraf en 6.000 euro boete gevorderd voor drie leden van de salafistische beweging ‘Way of Life’ die naar Syrië waren getrokken om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Twee van hen, een koppel met hun twee kinderen, zitten daar nu nog altijd. Bij de vijf anderen leden was het bij een poging gebleven. Voor hen werden celstraffen tot vijf jaar, deels met uitstel, en 3.000 euro boete gevorderd. Aan het uitstel werden ook een aantal voorwaarden gekoppeld, waaronder een verplicht bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen.

Het federaal parket beschouwt ‘Way of Life’ niet als een terroristische groepering, in tegenstelling tot Sharia4Belgium, waar de acht beklaagden de inspiratie haalden. Ze organiseerden ook streetdawa’s en probeerden jongeren te rekruteren via de vzw De Overgave - die zich ‘officieel’ bezig hield met voedselbedeling aan kansarme jongeren - maar waren daar minder succesvol in als Sharia4Belgium.

“De leden van Way of Life beschikten niet over de ‘kwaliteiten’ van andere rekruteerders zoals Fouad Belkacem om jongeren te verzamelen. Bovendien hadden de politie- en inlichtingendiensten na de eerste golf van vertrekkende Syriëstrijders intussen een goed zicht op de salafistische scène gekregen en konden ze snel op de bal spelen”, zegt federaal magistraat Antoon Schotsaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer