maandag 9 december 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

ANALYSE

Vogelpikvoetbal

 ISOSPORT

Een strontmatch. De letterlijke woorden van matchwinnaar Berge. Wat maakt het uit? Wie zal op 15 maart 2020 daar nog over morren, als zou blijken dat KRC zich in play-off 1 heeft kunnen wroeten? Laat die wedstrijd tegen Cercle Brugge dan maar flink stinken.

Op dit moment heeft Racing nood aan punten. Niks meer, niks minder. Natuurlijk moet er een lijn en een visie zijn. Want op langere termijn win je geen wedstrijden met vogelpikvoetbal. Zo mag en zal Wolf Hannes niet blind blijven voor de gebreken in zijn ploeg, die hij net als wij vastgesteld zal hebben. Vooral de slordige passing viel op in Brugge. Cercle zette goed druk op de Genkie in balbezit, maar toch moet Racing de volgende weken veel zuiverder gaan voetballen. Anders blijft de druk op de defensie onhoudbaar. Een aardig Cercle strafte dat zaterdag niet af, omdat het in de aanval te weinig killersinstinct heeft lopen. Andere ploegen – zoals Napoli – zullen dat wel doen.

Nu al blijkt hoe fel Bryan Heynen gemist wordt. Want Heynen was net voor zijn zware blessure weer helemaal in vorm geraakt en is in het spel dat Wolf wil brengen een cruciale factor. Omdat de Limburger centraal op het middenveld balrecuperatie koppelt aan een klinische passing en loopvermogen. Zover is Carlos Cuesta nog lang niet, bleek tegen Cercle opnieuw. Maar de jonge Colombiaan verdient krediet. Zijn actieradius is groot genoeg, nu nog aan voetballen toekomen. Simpel maar efficiënt. En snel vooruit. Want daar staat Wolf voor. De Duitse coach had zaterdag een plannetje. Op zijn Salzburgs wilde hij Cercle bekampen. Wat wil zeggen: de hoge druk afwenden en counteren met supersonische uitbraken. Door het hart van het terrein, recht naar doel. Het verklaart de weerkerende keuze van Wolf voor kwieke spelers. Jongens als Hagi en Bongonda zullen hun balverliefdheid moeten opgeven als ze meer kansen willen krijgen.

Slaagde KRC Genk ook in zijn plan? Neen, totaal niet. Ito scoorde wel dankzij een snelle uitbraak, maar dat was de verdienste van de Japanner zelf, niet van tactiek of veldbezetting. Vooral de rol van Paul Onuachu was voor ons onduidelijk. De boomlange Nigeriaan liet afgelopen week een verwoestende indruk na op training en voetbalde zich zo in de basis. Maar Onuachu is geen Red Bull, geen rode stier die schwung in de aanval brengt. De Genk-spits is een aanspeelpunt, die tijd nodig heeft om de bal onder controle te krijgen, af te leggen en vervolgens weer voor doel op te duiken. Maar zonder echte buitenspelers (zeker Nodongala maar ook Ito knepen vaak naar binnen) verliest hij veel van zijn waarde. Dat bleek ook tegen Cercle.

RB Salzburg raasde in de Champions League over KRC Genk. We juichen toe dat Wolf dit moderne voetbal nastreeft. Is hij overtuigd dat zijn Genk dit aankan, moet hij doorzetten. Met één belangrijke kanttekening: play-off 1 mag niet opgeofferd worden voor het proces. KRC Genk is Anderlecht niet.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws