Acht leden van opvolger Sharia4Belgium riskeren vijf jaar cel

Het federaal parket eist tot 5 jaar cel voor acht leden van de salafistische beweging The Way of Life. Daarnaast riskeren ze een verplicht bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen. De acht worden verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep. De leden zouden jongeren hebben aangespoord om naar Syrië te vertrekken en er de rangen van IS te vervoegen.

jbs

Eind 2014 liet The Way of Life een eerste keer van zich horen. Tijdens een actie aan de Antwerpse gevangenis manifesteerden een twintigtal jongeren voor de vrijlating van Fouad Belkacem, de oprichter van het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium.

The Way of Life had toen ook een Facebookpagina. In de aanloop naar de verkiezingen deelden de leden flyers uit waarmee ze moslims opriepen om niet te gaan ­stemmen.

Rekrutering voor ISIS

Daarna bleef het een tijdje stil. Maar de veiligheidsdiensten bleven de schimmige, salafistische organisatie volgen, omdat het gedachtegoed van de leden sterk aanleunde bij dat van die van het opgedoekte Sharia4Belgium.

Toen er aanwijzingen kwamen dat jongeren door sleutelfiguren van The Way of Life aangespoord werden om voor ISIS in Syrië deel te nemen aan de jihad, opende het parket een onderzoek naar terroristische activiteiten. Een voor een werden de leden opgepakt. De meesten dreigden naar Syrië te vertrekken. Enkelen hadden zelfs al pogingen ondernomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen