Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

De bal van de federale formatie ligt weer bij de koning

Paul Magnette bij koning Filip op 25 november. Vandaag moet hij er weer naartoe.Beeld Photo News

Informateur Paul Magnette (PS) staat vandaag om halfvier met een nieuw verslag op de stoep bij de koning. Tot zover de zekerheid over wat er vanmiddag gebeurt. Of de PS-voorzitter aanblijft als informateur of het stokje doorgeeft aan een andere pre- of informateur, die keuze lijkt nog niet gemaakt. 

Magnette schakelde vorige week een paar versnellingen hoger om zijn voorkeurscoalitie – paars-groen, eventueel aangevuld met CD&V of cdH – erdoor te krijgen, maar vertraagt nu noodgedwongen. Open Vld en CD&V twijfelen te hard.

De informateur wacht vandaag daarom eerst de partijbureaus af voor hij naar de koning trekt met een verslag van zijn werkzaamheden. Het zou kunnen dat de koning dan even de pauzeknop indrukt en de partijvoorzitters de komende dagen consulteert. Met de nieuwe voorzitters van MR, sp.a en CD&V had hij nog geen gesprek. Magnette is wel bereid om nog even aan te blijven als informateur en te temporiseren, maar botst stilaan op de grenzen van zijn missie.

Bij de socialisten kijken ze vooral in de richting van Open Vld, die in de voormiddag een uitgebreid partijbureau houdt, met de kopstukken en alle parlementsleden. De top van de Vlaamse liberalen stak zaterdagvoormiddag al de koppen bij elkaar, en daardoor lijkt een onmiddellijke clash tussen de voorstanders van paars-geel en paars-groen voorlopig even bezworen. 

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Op die vergadering zaterdag werd afgesproken dat er nu beter geen liberaal het voortouw neemt in de regeringsvorming. “Dan kan de rust wat terugkeren in de partij”, hoopt een kopstuk. De andere partijen dringen er echter op aan dat parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld), als een soort tussenfiguur, nu aan zet komt. Dewael geniet aan beide zijden van de taalgrens respect, en heeft goede herinneringen aan de vroegere paarse regeringen. Tegelijk zou hij paars-geel kunnen aftoetsen. Bij de liberale partijtop valt echter te horen dat een opdracht voor Dewael “niet aan de orde is”. 

Daar kijken ze eerder in de richting van CD&V en MR. De kersverse voorzitter van MR, Georges-Louis Bouchez, maakte al meermaals duidelijk dat een paars-groene meerderheid (met slechts 76 zetels van de 150 zetels) voor hem te krap is, en wil er graag CD&V bij, omdat dit ook het evenwicht tussen de twee taalgroepen ten goede komt. 

CD&V, waar Joachim Coens vrijdag nipt verkozen werd tot voorzitter, houdt de boot echter af. De naam van justitieminister Koen Geens (CD&V) zoemt rond als opvolger van Magnette, maar dat lijkt nog wat vroeg. Wanneer de liberalen de bal doorspelen naar CD&V, dan geven de christendemocraten die weer door aan N-VA. Bij de socialisten groeit de irritatie over het feit dat CD&V zich precies heeft vastgeklonken aan N-VA en zich gedraagt “als een bijhuis van de Vlaams-nationalisten”.

Toch blijft CD&V erop aandringen dat Bart De Wever eerst zijn kans waagt als informateur. Magnette trok zaterdagavond naar Antwerpen, en vergaderde anderhalf uur met De Wever in zijn stadskantoor. Die liet de PS’er weten dat hij best informateur wil worden, maar die sollicitatie nemen ze daar niet al te serieus. “Mijn indruk is dat Magnette nog iets af te vinken had op zijn to-dolijstje”, zei ook Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) over dit ‘beleefdheidsbezoekje’. Zolang N-VA haar communautaire eisen niet opnieuw in de frigo steekt, lijkt het onwaarschijnlijk dat De Wever de Franstaligen over de brug zal krijgen.