Hek van koning Filip pas na een jaar hersteld

© Herman Ricour

Koning Filip zijn gezin kunnen weer op beide oren slapen. Het hek, dat bijna een jaar stuk was, is hersteld en er zijn bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Aanleiding was een incident met een verwarde man, vorig jaar. Die kon zomaar op het koninlijk domein lopen. Zelfs de agenten in het wachtlokaal hadden hem niet opgemerkt. Pas toen hij in het vizier van een van de camera’ s kwam, werd alarm geslagen.

tg

De feiten dateren van kort na het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan ons land. Na een ontmoeting met koning Filip, op het paleis van Laken, reed een wagen van de Turkse veiligheidsdiensten van Erdogan tegen het hekken van het paleis en kwam een voet los die de poort en de afsluiting in de grond verankerden. Aangezien de zichtbare schade beperkt leek, was de reparatie geen prioriteit.

Maar twee maanden later wilde een verwarde man koning Filip persoonlijk spreken. En dus trok hij naar het paleis van Laken. Hij belde er aan maar kreeg geen gehoor. De bel werkte niet, zo zou later blijken. Daarop duwde de man tegen de poort en die ging tot zijn grote verbazing vanzelf open.

Niet waterdicht

Ook de agenten in het wachtlokaal, links van de ingang, merkten de indringer niet op. Omdat autolichten van voorbijrijdende auto’s op de Koninklijke Parklaan weerkaatsten op het glas van het wachtlokaal, hadden de agenten hem niet zien lopen. Bovendien was het winter en donker in het koninklijk park. En er waren werken aan de gang, zegt Rafike Yilmaz, woordvoerder van het koninklijk paleis.

Gevolg, de man kon ongehinderd richting paleis lopen maar werd gelukkig toch nog op tijd opgemerkt en weggevoerd voor verhoor. Hij had geen slechte bedoelingen, zo bleek nadien. Maar het toonde wel aan dat de bewaking ver van waterdicht was.

“Na dit bizarre, maar ernstige incident hebben de leden van het Veiligheidsdetachement bij de Koninklijke Paleizen (VDKP) een aantal maatregelen gevraagd zoals betere verlichting en een beter onderhoud van de afsluiting”, zegt Kamerlid Nawal Ben Hamou (PS) die daarover een parlementaire vraag stelde aan premier Michel.

Anoniem politievoertuig

Na een intern onderzoek van de veiligheidsdienst van het paleis liet de eerste minister nu in een schriftelijk antwoord weten dat de regering zich bewust is van de bezorgdheid het veiligheidsdetachement. “Alle veiligheidsmaatregelen zijn sindsdien opnieuw geëvalueerd. De instructies zijn aangepast”, zegt premier Michel.

Maar volgens een lid van het veiligheidskorps werkt de bel nog altijd niet naar behoren en kan de beveiliging nog stukken beter. Zo werken de camera’s niet altijd zoals het moet.

Sinds de aanslagen van 22 maart is de bewaking aan het koninklijk paleis wel verhoogd. Achter het hekken staat nu permanent een anoniem politievoertuig en op de oprijlaan naar het paleis ligt een spijkertapijt zodat het onmogelijk zou moeten zijn om nog ongemerkt de controles te passeren.

“Om incidenten als dat van vorig jaar te vermijden, zijn intussen een aantal technische aanpassingen gebeurd maar daarover communiceren we niet”, zegt Rafike Yilmaz, woordvoerder van het koninklijk paleis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen